»Vi har tre livløse mænd, mand. Jeg skal have en ambulance til Frederiksberg«

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I retten på Frederiksberg begyndte torsdag morgen en spektakulær retssag mod tre mænd, der er tiltalt for i ly af mørket at have dræbt - eller medvirket til drab af - tre unge mænd, mens de sov i deres lejlighed på Frederiksberg i november 2015.

En dame kommer ind på tilhørerpladserne. Hun har en t-shirt, hvorpå der står »Mikes Mor.«

»Jeg har lyst til at råbe ad dem, om de er stolte af sig selv. Deres mor må være stolte af dem. Jeg synes ikke, de skal sidde og grine.« siger hun til sidemanden:

»Det ender med, at jeg bliver smidt ud.«

Mike Patrick Vinther er navnet på én af de dræbte den novembernat i 2015, hvor også Phillip F. L. Rasmussen og Suhaib Khalil Jaffar mistede livet. De var henholdsvis 24 år, 19 år og 23 år. De blev dræbt med et jagtgevær og pistolskud.

Det fremgår af anklageskriftet, at mindst fire personer var med til at planlægge drabet. En af de fire, et 24-årigt medlem af Bandidos, begik imidlertid selvmord i arresten 3. juni 2016.

Derfor er det kun tre af dem, der skal for retten. De er tiltalt for drab og medvirken til drab.

En høj karseklippet mand med tatoveringer op ad halsen og venstre arm saluterer tilhørerpladserne, da han bliver ført ind i retssalen. Han har en sort polotrøje på med rødt logo. Han er 34 år gammel.

En lav mand kommer ind med små skridt, han har en stribet trøje på, brede grå og sorte striber med hvide knapper, og lyse forvaskede cowboybukser. Han er mørk i huden og har skægstubbe, hans hår er krøllet og kulsort. Han sætter sig uroligt i stolen og taler intenst med sin advokat. Han er 25 år gammel.

Den sidste af de tiltalte sidder allerede roligt med hænderne i skødet. Han ser ældre ud, end de andre. Han har et kraftigt kæbeparti. Hans hår er sort, lidt længere på toppen end langs siderne. Han har også tatoveringer op ad halsen og på begge arme. Han er 27 år gammel.

»Ingen tvivl, sagen er alvorlig. For alle. Fuld forståelse. Ikke desto mindre, skal der holdes ro i retten, det er en højtidlig situation. Sikkerhedsopbudet er ikke noget, vi er glade for, det har retten bestemt, vi forsøger at gøre det så skånsomt, som muligt,« siger retsformanden, henvendt til tilhørerne.

Efter de otte nævninge har lovet på ære og samvittighed, at de vil udøve deres hverv, skal anklageskriftet læses op.

De tre er tiltalt for drab og medvirken til drab.

Anklager har et langt tillægsanklageskrift med: Èn har overtrådt færdselsloven, én er tiltalt for at have sat sig i besiddelse af en Jaguar, én for besiddelse af hash, én for kokain, én en for mdma, én har kørt bil uden kørekort. Ligeledes er to mobiltelefoner blevet fundet i fængslet:

»Men det kommer vi tilbage til,« lover anklageren.

Erklærer sig ikke skyldige

De tre erklærer sig ikke skyldige til forholdet om drab. Deres advokater fortæller, at deres klienter vil udtale sig, dog først på et senere retsmøde.

»Jeg skal advare mod, at der kommer billeder, der kan virke ubehagelige. Tilhørere kan få lejlighed til at gå udenfor, når jeg viser dem,« siger anklageren.

De tre dræbte tilhørte alle »Vanløsegrupperingen«.

Den første tiltalte, som anklageren henvender sig til er den 34-årige. Han var ifølge politiet i 2015 fuldgyldigt medlem af Bandidos. Han var krigsminister, han har stadig adresse i klubhuset. Vi ser billeder fra hans Facebook-side. Han var kærester med én af de andre tiltaltes søster, og hans lillebror er i 2012 blevet dræbt af tre mænd fra Vanløsegrupperingen.

Næste tiltale, den 27 årige, var ikke medlem, men han havde relationer til Bandidos i november 2015. Han har et Bandidos-mærke påsyet på jakken. Hans forsvarer afbryder anklageren.

»Den går ikke, det kan være underordnet, hvilket mærke der er blevet påsyet hans jakke,« siger forsvaren. Han afløses af en af de andre forsvarere:

»Nu når vi er ved klager, så skal anklager ikke nævne min klients bror ved navn allerede, når anklageren har indkaldt min klients bror som vidne.«

Retten fortsætter, anklageren går videre til den sidste tiltalte. Den 25-årige. Han boede overfor lejligheden, hvor de tre mord fandt sted. Han har været udsat for et overfald af folk fra Vanløsegrupperingen, som de tre dræbte tilhørte. Han har været anholdt ad to omgange.

Den sidste af de tiltalte begik selvmord i fængslet. Han blev stukket ned, kort før de tre drab skete i november 2015. Et billede bliver vist frem fra kælderen under Hvidovre Hospital, hvor han har besøg af en række Bandidos-medlemmer. Billedet er blevet brugt som Bandidos' julekort, fortæller anklageren.

Gerningsstedet

Lejligheden, hvor de tre blev fundet dræbt, er en 30 kvadratmeter etværelses lejlighed på Christian Paulsens vej på Frederiksberg. Vi starter med at høre opkaldet til alarmcentralen, da der bliver tilkaldt en ambulance om eftermiddagen, på dagen efter de tre er blevet dræbt.

»Vi har tre livløse mænd, mand. Jeg skal have en ambulance til Frederiksberg,« siger en fortvivlet mand til centralen.

Der bliver snakket frem og tilbage, men der er ingen, der ved, hvad den præcise adresse er.

»Det er ham der fucking … ,« der bliver nævnt et kælenavn, tilsvarende et navn én af de tiltalte tidligere hed. Noget anklageren lægger meget vægt på. Flere gange.

Der er ikke spor efter slagsmål eller lignende i lejligheden. Der er spor i køkkenvinduet efter en skosål, hvorfra politiet tror, at gerningsmændene er kommet ind i lejligheden ved hjælp af et stillads. Gerningstidspunktet er anslået til klokken 03:40 ud fra elektroniske spor på fra en mobiltelefon, som en af de dræbte har brugt, samt obduktionen.

Vi er kommet til billederne af de dræbte i lejligheden, fire forlader tilhørerpladserne.

Obduktionen har vist, at de blev skudt, mens de lå og sov i lejligheden. To i en dobbeltseng sammen, én på en madras på gulvet.

Men hvorfor skulle de tre dø? Anklageren fremlægger kort politiets mulige motiv. Men understreger, at vi senere skal høre fra en politiefterforsker i sagen.

Anklageren vil gerne have lov til at afspille en sang, som, han mener, har relation til sagen. Det må han vente med, til beviserne skal fremlægges senere. Forsvarerne har nedlagt protest.

Retssagen fortsætter resten af dagen og skal efter planen vare 22 dage. Dommen ventes 18. maj.