Vi har sex til højre og venstre

Danskerne er meget mere tilbøjelige til at have sex med mange skiftende partnere end folk i andre EU-lande og i USA og Canada.

Modelfoto: Colourbox Fold sammen
Læs mere

Det viser en ny undersøgelse foretaget blandt 5.483 læsere af Metro-aviser i i alt 10 forskellige lande.

Én ud af seks danskere dyrker jævnligt ‘one night stands'. Det tal er tre gange så højt som gennemsnittet for de lande, der har været med i undersøgelsen. Desuden har hver fjerde dansker haft sex med mere end 20 partnere. 

Læs også: Danske unge: Vi har flere sexpartnere

Hvis man kigger på alle Metro-læsere, er det kun én ud af syv, der har det.

Sexolog Vivi Hollænder siger om tallene:

»Vi har haft tradition for seksuelt frisind i Danmark siden midten af forrige århundrede, og vi prædiker prævention i stedet for afholdenhed. Der er meget nem adgang til prævention, og det har ikke nogen alvorlige sociale konsekvenser at få en abort i Danmark. Aids-spøgelset tog dog toppen af det frisind, der var i 60'erne og 70'erne,« siger hun til metroXpress.

Ingen seksuelle tabuer

Sex er også mindre tabubelagt for danskerne end i de andre lande, der er med i undersøgelsen. 44 procent af de danske metroXpress-læsere mener ikke at have nogen seksuelle tabuer - imod 28 procent af samtlige Metro-læsere.

Køb adgang til undersøgelse: "Det gjorde sindssygt ondt" - 800 unge fortæller om deres første sexoplevelse

»Vi er et foregangsland på det her område, og det har blandt andet noget at gøre med, at religion fylder meget lidt i vores samfund. I Danmark fokuserer vi på oplysning i stedet for forbud og afholdenhed. Desuden har vi en god tradition i de skandinaviske lande for at snakke om alt muligt, lige gyldig hvor pinligt det bliver for alle parter,« fortæller sexolog og parterapeut Signe Vandrup Bentzon.

Læs også: Så mange deler unge kvinder seng med

Et andet overraskende resultat i Metro-avisernes internationale undersøgelse viser, at en ud af seks Metro-læsere i USA af og til dyrker homosex. Blandt de danske læsere er det kun en ud af 25.

»I USA skal man ikke regne med sex med det andet køn før efter tredje date. Man skal igennem middag, biograffilm og så videre, før man kan komme i gang. Og hvis man er en ung mand, skal man enten forbi forældrene eller accepteres af alle veninderne. Derfor kan det være meget nemmere bare at gribe fat i en af sit eget køn,« vurderer Signe Vandrup Bentzon.

Også i fantasiens verden har amerikanerne førertrøjen på. Én ud af fire amerikanske læsere fantaserer om sex med samme køn. I Danmark gør kun én ud af syv.

Kilde: MetroXpress