Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Siden terrorangrebet i København er der få emner, der har været så ivrigt debatteret som islamister og radikalisering. Men i fængselsverdenen og hos Kriminalforsorgen er det intense fokus forholdsvis nyt.
Det fortæller formand for Kriminalforsorgsforeningen John Hatting, efter den fredag er kommet frem, at omkring en femtedel af udrejste Syrien-krigere har en ubetinget fængselsdom i bagagen. Ifølge Hatting, der er formand for lærere, socialrådgivere og andre civilt ansatte i fængslerne, har myndighederne ikke været specielt optaget af radikalisering før nu.
»Vi har ikke været opmærksomme på, at det også er Kriminalforsorgens opgaver at have så stort fokus på radikalisering. Samfundet ændrer sig, og lige nu er radikalisering højt på dagsordenen. Det skal Kriminalforsorgen og de ansatte i fængslerne være gode til at håndtere,« siger John Hatting.
Det er justitsminister Mette Frederiksen (S), der i et svar fra til Folketingets Retsudvalg slår fast, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, »at godt en femtedel af de personer, som er udrejst til Syrien eller Irak for at deltage i de væbnede kampe, tidligere er idømt en ubetinget fængselsstraf«.
Det er en påmindelse om, at der er behov for andre værktøjer i fængslerne, mener John Hatting.
»Vi har brug for langt mere af det, der virker. Ikke sådan noget tåbelige forslag om at isolere fangerne, det gør kun ondt værre og deres had til samfundet større,« siger han.
»Der er brug for, at man arbejder mere målrettet i mentorordninger, og at der er langt mere og langt bedre undervisningstilbud i fængslerne,« siger John Hatting og peger på fag som samfundsfag og filosofi som oplagte rammer til at hjælpe de radikaliserede til at forstå det samfund, de lever i.
Tilbage i januar lød vurderingen, at mellem 100 og 150 Syrien-krigere er rejst fra Danmark til Mellemøsten for at deltage i de væbnede konflikter i Syrien og Irak.