Vi gider ikke arbejde store bededag

Et flertal af de adspurgte personer i en ny meningsmåling afviser at gøre store bededag til en arbejdsdag. Fagbevægelsen er splittet i spørgsmålet, mens regeringen er positiv.

ARKIVFOTO. Varme hveder Fold sammen
Læs mere
Foto: EVA SEIDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal fortsat være et tomt hul i arbejdskalenderen den fjerde fredag efter påske. Et flertal af danskerne vil nemlig holde store bededag, som dagen også kaldes, som en fridag.

Det viser en ny Megafonmåling for Politiken og TV 2.

Her svarer 60 procent af de cirka 1.000 adspurgte danskere, at det er en dårlig eller meget dårlig idé at inddrage den officielle helligdag og gøre den til en arbejdsdag. Store bededag er ellers kommet i spil ved de kommende trepartsforhandlinger mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. En aftale skal indbringe statskassen fire milliarder om året og sikre, at der kommer 20.000 ekstra personer ud på arbejdsmarkedet frem mod 2020. Det skal primært ske ved at få folk til at arbejde mere, og derfor vil det være en effektiv måde at skrabe flere penge ind på, hvis store bededag flyttes fra fredag til søndag.

Beregninger fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at det vil indbringe staten 2,7 milliarder kroner om året og øge arbejdsudbuddet med 9.000 personer, hvis en fridag sløjfes og gøres til en arbejdsdag.

Derfor er regeringen meget interesseret i at ændre fridagen store bededag til en arbejdsdag.

Fagbevægelsen står dog langt fra samlet om spørgsmålet. HK-formand Kim Simonsen sagde tirsdag til Berlingske, at hele præmissen for trepartsforhandlingerne er øget arbejdstid, og at afskaffelsen af store bededag er en effektiv metode til at nå det mål. Men det er FOAs formand Dennis Kristensen dybt uenig i.

- Vi ikke vil være med til at svinge pisken over hverken helligdagene, feriedagene eller frokostpauserne. Vi vil være med til at vifte med gulerødderne, siger han til Politiken.