Vi går til læge fem til otte gange om året

Der er store geografiske og kønsmæssige forskelle på, hvor ofte borgerne har kontakt med deres læge. Jyder slår københavnere.

På Bornholm og i Morsø Kommune er borgere hyppigere i kontakt med deres egen læge end borgerne i Dragør og Gentofte. Genrefoto. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

Borgerne i Sønderborg og Randers Kommune er i gennemsnit i kontakt med egen læge mellem syv og otte gange om året, mens det for personer i Storkøbenhavn kun sker mellem fem og seks gange årligt.

Det viser en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet. En kontakt er et besøg hos lægen eller konsultation over e-mail eller telefon.

- Der kan være mange årsager til, at der ses en stor forskel, siger Annette Kjær Ersbøll, professor ved Statens Institut for Folkesundhed og en af forskerne bag rapporten.

Der er blandt andet forskel på, hvor langt den enkelte borger har til lægen, og om det er nemt at få en tid.

- Der er også forskel kommunerne imellem på, hvor mange borgere der har forskellige sygdomme. Vi ved for eksempel, at hjerte-kar-sygdomme varierer geografisk, siger Annette Kjær Ersbøll.

I kommunerne Lolland og Guldborgsund og i den nordvestlige del af Jylland er der således oftere tilfælde af blodprop i hjertet.

- Der kan også være kulturelle forskelle i borgernes tærskel for at kontakte lægen. I nogle områder vil man kontakte lægen hurtigere end i andre. Nogle vælger at afvente for at se, om det går væk, så de først efter nogle dage kontakter lægen, siger Annette Kjær Ersbøll.

Det er særligt nordjyderne, der ikke er så hurtige til at gå til læge.

Annette Kjær Ersbøll føjer til, at der er forskel i både kommunernes og regionernes tilbud af sundhedsydelser som for eksempel forebyggelse og genoptræning. Det kan spille ind på, hvor mange gange man kontakter praktiserende læge.

Antallet af speciallæger kan også have betydning for tallene. Er der mange øre-, øjenlæger eller gynækologer, kan det bringe tallet ned, da lægen kan henvise patienten videre.

Den gennemsnitlige borger er i kontakt med sin læge 6,6 gange om året. Kvinderne fylder mest med cirka otte besøg om året, mens mænd møder op på klinikken cirka fem gange.

Analysen bygger på data fra Sygesikringsregistret for alle danskere mellem 30 og 64 år. Tallene er fra 2013 og ligger i tråd med tendensen fra de fem foregående år.

/ritzau/