Vi forkæler vores kæledyr for milliarder

Vi er i færd med at elske vores kæledyr ihjel, siger Dyrenes Beskyttelse.

Dyrehandlerne har kronede dage, og det samme har dyrlægerne. Hvert år bruger vi stadig flere penge på foder, udstyr, legetøj og pleje til vores kæledyr. Alt sammen fordi dyrene i stigende grad regnes som en del af familien, viser en ny Gallup-undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi elsker dem. Vores firbenede, svømmende, kravlende og flyvende venner. Mindst 880.000 familier i Danmark har i dag et eller flere kæledyr, og vi får et stadig tættere og stærkere forhold til dem. Det viser en Gallup-undersøgelse lavet for Berlingske.

Her svarer tre ud af fire, at de anser deres kæledyr for at være en vigtig del af familien, »et familiemedlem«. Samtidig viser nye beregninger fra Nordea og tal fra Danmarks Statistik, at vi bruger milliarder af kroner på vores kæledyr hvert år – både når de har det godt, og når de bliver syge. 

»Kæledyrsbranchen er en af de brancher, der klarer sig allerbedst. Ifølge vores beregninger er omsætningen hos dyrehandlerne steget med 25 procent i løbet af det seneste år. Det gør dyrehandel (salg, foder, pleje, udstyr, etc.) til den branche, der har den største omsætningsfremgang af alle,« siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Nordea.

Banken har endvidere regnet på, hvad det koster at have en hund i 12 år. Det beløber sig til godt 100.000 kr. – vel at mærke hvis dyret ikke bliver ramt af alvorlig sygdom undervejs. Gør hunden det, kan tallet hurtigt stige.

»De fleste mennesker regner ikke kæledyr ind i budgettet, men det bør de gøre. For det er bestemt ikke en gratis omgang at anskaffe sig og have et kæledyr,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Tegnebogen sidder løst

Hos de danske dyrlæger oplever man, at ejerne i stigende grad er villige til at betale for endog meget dyre og komplicerede behandlinger som kemokure, livmoderbetændelse, komplicerede benbrud og ledskader. Behandlinger som let løber op i både 20-, 30- og 40.000 kroner.

En tendens, de kender alt til hos de danske forsikringsselskaber. Her bliver man jævnligt præsenteret for de stadig flere og større regninger:

»En hund og kat betragtes i dag som et fuldgyldigt familiemedlem og bliver sikret på lige fod med resten af familien. Nogle gange endda bedre end børnene. Det er langtfra usædvanligt, at vi støder på regninger på 15.000 kr. og derover, når hunden bliver syg,« siger Lisbeth Troels-Smith, produktudviklingschef hos Topdanmark.

Usund overforkælelse

Eksperterne er enige om, at der er sket en kolossal ændring i vores syn på – og tilknytning til – kæledyrene over årene, men hvorvidt der er tale om en usund menneskeliggørelse af dyrene, eller om vi tværtimod tager vores ansvar som kæledyrsejere alvorligt, er de ikke enige om.

»Langt de fleste har et sundt og naturligt forhold til deres familiedyr. De ved godt, hvor grænserne går. Så selv om særligt hunden og katten er steget gevaldigt i hierarkiet, er det ikke min opfattelse, at der generelt er et problem,« siger Peter Sandøe, professor og formand for Dyreetisk Råd.

Til gengæld er Dyrenes Beskyttelse knap så begejstret for udviklingen. De ser klare tendenser til, at vi overforkæler dyrene og tillægger dem egenskaber, de ikke har.

»Vi er i færd med at elske vores kæledyr ihjel. Ved at pakke dem ind, bære rundt på dem, overfordre dem og overbehandle dem, når de er syge, glemmer vi, at de er dyr og bør behandles som sådan. Vi gør det sikkert i en god mening, men resultatet bliver det stik modsatte,« siger Jens Svenningsen, dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse.