Vi fandt Nemo: Nu skal vi redde ham

Klovnfisken svømmede ind i vore hjerter, men blev så populær, at bestanden falder i havene. Kampagne sætter fokus på problemet og beder Ellen DeGeneres om hjælp.

Alt for mange køber klovnfisken for at holde den populære fisk i en bowle. Det truer arten. Foto: Victoria Liu Fold sammen
Læs mere

Dyreelskere har befriet spækhuggere i kølvandet på »Befri Willy«-filmene, og nu er det blevet tid til at befri klovnfisk i kølvandet på Disney-filmen »Find Nemo«.

Men mens spækhuggere skulle befris fra forlystelsesparker, skal klovnfisken befris fra os selv. Det er nemlig menneskets trang til at putte den lille orange- og hvidstribede fisk i bowle, der har mindsket bestanden af klovnfisk i havene, og interessen for fisken er opstået, efter at »Find Nemo« blev vist på filmlærredet.

Derfor har forskere ved University of Queensland i Brisbane og Flinders University i Adelaide i Australien indgået et samarbejde for at sikre, at Nemo også fremover er at finde, hvor Nemo bør findes: i havet.

»Folk forelskede sig i »Find Nemos« skønne karakterer og fik lyst til at holde dem som kæledyr i stedet for at tage filmens budskab sig om at holde Nemo i havet, hvor han hører til, til sig,« siger Anita Nedosyko, marinforsker ved Flinders University i en pressemeddelelse.

Interessen for klovnfisk har medført, at fiskene er blevet indfanget i naturen og solgt som saltvandsfisk i dyrehandler. Derfor er der i dag markant færre af dem ved de rev, hvor fisken ellers lever, og det på trods af at klovnfisk er nemme at opdrætte.

»Revfisk kæmper i forvejen med varmere havtemperaturer og forsuring af havene på grund af klimaforandringer. Det sidste, fiskene har brug for, er at blive fjernet fra revene,« siger Carmen da Silva, der er ph.d.-studerende og projektkoordinator på Red Nemo-indsatsen.

En ny kampagne skal sætte fokus på problematikken ved at rejse en million fiskkys på de sociale medier ved hjælp af hashtag #fishkiss4nemo samt fange TV-vært Ellen DeGeneres opmærksomhed. Hun lægger stemme til Nemos ven, paletkirurgfisken Dory, som har fået sin egen film, »Find Dory«, og ligeledes kan blive en så populær art, at der drives rovdrift på den for at tilfredsstille efterspørgslen.

Tropeland i Skanderborg, som har et af Danmarks største udvalg af akvariefisk, har også oplevet interessen for klovnfisken, og når børn kommer ind og skal have en fisk, skal det typisk være en Nemo.

»Men det er kun, indtil vi fortæller, hvad det kræver at have et saltvandsakavarium. De fleste ender med et ferskvandsakavarium, og så køber de i stedet en Nemo-figur i plastic, som kan placeres på bunden. Så er der ro fra børnene,« siger indehaver Janus Roager.

Han synes, at det er »megagrotesk«, at Nemo-klovnfisk bliver fanget i havet for at blive solgt som akvariefisk. Tropelands egne Nemoer er udelukkende opdræt:

»Det er svært at holde liv i indfangede Nemo-klovnfisk, og når fisken samtidig er nem at opdrætte, forstår jeg simpelthen ikke, at nogle indfanger den i det fri«.