Vi får vindmøllevejr i stedet for hvid jul

Den gode nyhed er, at vi fra i dag går lysere tider i møde. Den dårlige nyhed er, at vi godt kan glemme alt om hvid jul.

Glem alt om hvid jul: Det bliver mildt, ustadigt og blæsende. December har været usædvanlig varm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er en særlig dag, og ikke kun fordi der er små tre dage til julehygge i familiens skød. Med gran, gaver og juleand.

I dag er det vintersolhverv, og det betyder, at dagene nu bliver længere.

»Vintersolhverv betyder, at det bliver lysere. I morgen er solen oppe et minut længere end i dag, men det bliver nok først i januar, at vi rigtigt kan mærke det,« forklarer Mogens Rønnebek, der er vagthavende meteorolog hos DMI.

Vintersolhverv er årets korteste dag, men dagens længde varierer alt efter, hvor i landet man befinder sig. I København stod solen op klokken 8:37, og den går ned igen klokken 15:38, hvilket giver en dagslængde på 7 timer, 1 minut.

Men sommeren er nu officielt på vej. Det er den gode nyhed.

Den dårlige nyhed er, at vinteren ikke kan finde ud af at være vinter. Man skal nemlig kigge meget langt efter hvid jul, fortæller Mogens Rønnebek.

»Julevejret bliver mildt, noget ustadigt og blæsende, og sådan bliver det faktisk over hele landet,« siger han og anbefaler et smut til Grønland, hvis man vil have sne juleaften.

1. juledag kan vi endda få tocifrede varmegrader.

»Fredag, lillejuleaften, bliver der tørvejr og solskin en stor del af dagen, og så kommer der regn og blæst natten til den 24. december. Om dagen den 24. december bliver der godt gang i vindmøllerne, drivende skyer og nogle byger. 1. juledag kan vi få op til 10 grader,« siger Mogens Rønnebek.

Faktisk har december været usædvanligt varm. Vi har ikke været i nærheden af at lufte kælken, lege sneboldkrig eller bygge snemænd.

»December har været meget lun. I øjeblikket ligger temperaturen knap tre grader over gennemsnittet for december, og december ser ud til at blive lunere end november måned. Det er lidt spøjst,« siger Mogens Rønnebek.