Vi får stress af egne forventninger

60 pct. af alle danskere føler sig stressede, og hver tredje har opsøgt en behandler grundet psykiske problemer. Det er især vores egne forventninger, der giver stress, viser en Gallup-måling. GRAFIK: Ugens Gallup: Har du inden for det sidste år følt dig stresset?GRAFIK: Ugens Gallup: Hvad har fået dig til at føle dig stresset?GRAFIK: Ugens Gallup: Har du nogensinde konsulteret psykolog, psykiater eller læge med psykiske problemer eller kriser?

Modelfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internationale undersøgelser kalder os igen og igen verdens lykkeligste folk. Men en ny Gallup-måling driver en tyk pæl gennem den antagelse. Hver tredje af os – 40 pct. kvinder og 20 pct. mænd – har opsøgt en psykolog, psykiater eller lægen med psykiske problemer. 60 pct. af danskerne har følt sig stressede det seneste år. Hos de yngre under 35 år ser billedet med 78 pct. stressede endnu værre ud, viser målingen.

Og vi er tilsyneladende vores egen værste fjende. Adspurgt om årsagen er det især »egne forventninger på arbejdspladsen«, danskerne angiver. De stresser halvdelen af os, mens arbejdsgiverens forventninger og lange arbejdsdage kun påvirker en fjerdedel. Hjemme stresser især kvinderne over »egne forventninger« til husholdningsarbejdet.

Morten Birket-Smith, psykiater ved Bispebjerg Hospital, mener ikke, at antallet af reelt syge er steget. Men vi føler os mere stressede og deprimerede:

»Dels er der kommet mere travlhed i samfundet. Det kan hos udsatte, ensomme eller knap så stærke personer føre til angst og depression. Dels er grænsen for, hvad man vil leve med og acceptere, sænket,« siger han.

Historiker Jes Fabricius Møller, Københavns Universitet, sammenligner nutiden med tiden omkring 1900. Her blev store dele af befolkningen diagnosticeret med »nervesvækkelse«; et vidnesbyrd om at man havde svært ved at tackle de store forandringer i kølvandet på industrialiseringen.

»Nu er vi på vej fra industrisamfundet til noget, som vi endnu ikke ved hvad er. Engang var en god uddannelse vejen til tryghed. I dag er det vigtigste krav omstillingsparathed. Du skal hele tiden være en anden, end du er nu. Det er en kolossal usikkerhed at skulle håndtere, og begrebet »stress« giver os et socialt accepteret redskab til at håndtere den.«

Formanden for Dansk Sociologforening, Rasmus Willig, kalder kravene om omstillingsparathed »torturlignende«.

»Som moderne mennesker løber vi konstant efter anerkendelse, men når vi når målet, har succeskriteriet ændret sig. Derfor er vi nu nær et psykisk kollaps i befolkningen,« siger Rasmus Willig, der mener, at alle – virksomheder, samfundet og borgerne – taber på nutidens idealer.

Berlingske Tidende sætter i de kommende dage fokus på danskernes psykiske tilstand.