»Vi får på et tidspunkt en ændring af hashregimet i Danmark«

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) forslår ny model for lovliggørelse af hash. Den indebærer, at kommunen står for både produktion og salg. Borgmesteren er på kollisionskurs med regeringen.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) insisterer på at lovliggøre hashhandel i hovedstaden. Primært for at flå en milliard-forretning ud af hænderne på forbrydere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til overborgmester Frank Jensens drøm om hashhandel i hovedstaden:

Københavns Kommune står for at dyrke og forarbejde planterne. Rusmidlet sælges fem-seks centrale steder i byen til priser, der svarer til priserne på det illegale marked. Uddannet personale vejleder kunderne i det brede sortiment.

Alle danske borgere kan købe op til fem gram hash ved blot at fremvise sygesikringskort som bevis på, at man er fyldt 18 år. Profitten går til forebyggelse og behandling af hashmisbrug.

Alternativet er den aktuelle situation, hvor borgerne sniger sig ind og ud af Christiania og hashklubber. Hvor overskuddet fra den gigantiske ulovlige forretning går i lommen på Hells Angels og andre forbrydere. Og hvor politiet bruger enorme ressourcer på en kamp, som ifølge overborgmester aldrig kan vindes.

»Vi er nødt til at spørge os selv, om den nuværende nultolerance-politik mod hash virker,« siger Frank Jensen, som er tidligere justitsminister:

»Når vi hører fra politiet, at omsætningen af den illegale hashhandel i København er op imod en milliard kroner om året, så er det svært at argumentere for, at den nuværende strategi er løsningen. Tværtimod er hash blevet mere udbredt de seneste år. Vi har brug for at gå nye veje.«

Han præsenterer nu ovenstående såkaldte Københavnermodel, som skal trække problemet op ved roden.

Det er tredje gang, at overborgmesteren foreslår forsøg med legalisering af hash. En gennemførsel kræver dispensation fra Justitsministeriet, og det blev første gang afvist af VK-regeringen. Anden gang huggede den tidligere socialdemokratiske justitsminister Morten Bødskov hælene i. Men Frank Jensen insisterer.

Save benene af banderne

Dels er tanken med den nye og mere udførlige model, at den vil give færre skadevirkninger, fordi hashens styrke garanteres af myndighederne og ikke som i dag handler om, hvad pusherne kan skaffe.

Dels og mest væsentligt vil det undergrave hele økonomien for de bander, som skyder i Københavns gader, når de kæmper om markedsandele.

I debatten om legalisering påpeges det ofte, at forbryderne ikke forsvinder, fordi de mister hashhandlen.

Nej, men det vil smadre en meget simpel og ekstremt lukrativ forretning, bemærker overborgmesteren:

»Så skal de kriminelle finde nye aktiviteter, og for eksempel prostitution, personbeskyttelse og våbenhandel er langt sværere at organisere,« siger Frank Jensen og fortsætter:

»Hvis pengene forsvinder, vil mange kriminelle falde fra. Og så vil det være meget lettere for os som ansvarlig myndighed at få de unge ud af de kriminelle miljøer. Vi ligger jo i benhård konkurrence med forbryderne om de unge, som lokkes af hurtige penge og stærke identiteter i de kriminelle miljøer.«

Politiet har de sidste 40 år bekæmpet hashhandlen, og spørger man overborgmesteren, er det en kamp, som aldrig kan vindes. Han begrunder med et eksempel:

Da han tiltrådte den 1. jaunuar 2010 begyndte han at henvendelser fra borgere på Jægersborggade på Nørrebro, som var plaget af pushere. Politiet skubbede den synlige hashhandel ud, men pusherne dukkede op igen i Nørrebroparken forenden af gaden. Politiet slog så til i parken, og pusherne er nu tilbage i Jægersborggade.

»Med nultolerance-politikken kan politiet kun skubbe handlen rundt. Det er efter min bedste opfattelse en skrue uden ende. Og der bliver brugt så mange politiressourcer på det, som kan frigøres på bekæmpelse af alvorlige kriminalitet i vores land,« siger Frank Jensen.

Christiansborg vs. rådhuset

Men han løber formentlig panden mod muren, i og med at regeringen kategorisk afviser legalisering af hash. I 2003 foreslog Helle Thorning-Schmidt (S) ellers, at hash skulle tillades på Christiania for at bekæmpe hårde stoffer og bandekriminalitet. I efteråret 2012 så statsministeren dog anderledes på sagen:

»Jeg går ikke ind for fri hash. Det kan jeg lige så godt sige. Jeg har markant skiftet synspunkt på det felt. Jeg har set, hvor farlig hash er. Regeringens politik er soleklar på det område.«

Som justitsminister kæmpede Frank Jensen for samme nultolerance. Men han er med egne ord blevet klogere af at se konsekvenserne i København. Desuden går hovedstaden ofte foran i politiske spørgsmål med særlig moralsk karakter, påpeger han. Sådan var det med lægeordineret heroin, som nu er en realitet. Sådan var det med de fixerum, som har mindsket utrygheden på Vesterbro og dødeligheden blandt narkomaner.

»Vi får på et tidspunkt en ændring i hashregimet i Danmark. Om regeringen skifter mening med denne henvendelse eller den næste eller næste igen - det ved jeg ikke. Men jeg bliver ved,« siger Frank Jensen.

Hvis vi ser bort fra kriminalitet og sundhed, hvordan ser du så principielt på hashrygning: Bør det i dine øjne være borgerens eget valg, om vedkommende vil ryge hash?

»Ja. Vi har en forpligtelse til at beskytte børn og unge. Men når man er blevet 18 år og myndig, er det selvfølgelige noget, den enkelte må forholde sig til; om er det et rusmiddel, som man vil prøve og bruge. Men folk skal vide, at det er skadeligt. Og hvis man får et misbrug, skal man søge hjælp.«

Har du selv røget hash?

»Ja,« svarer overborgmesteren:

»Jeg prøvede som mange i min generation at ryge hash, mens jeg læste. Det var ikke et rusmiddel, som jeg fik den store glæde ved, fordi jeg synes, det var sværere at kontrollere rusen end med alkohol.«

Københavnermodellen præsenteres for Økonomiudvalget den 4. marts og behandles derefter.