Vi er SÅ skuffede over Skattefar

Mandeforsker og terapeut er ikke i tvivl: Vi har haft for store forventninger til Skats faderrolle.

Skattefar har svigtet vores tillid. Igen. Vi er atter blevet skuffede over ham som ansvarsfuld og uplettet faderfigur. Og vi vil, som alle de andre gange, igen få svært ved at genoprette vores tro på, at han kan varetage indhentning og uddeling af familien Danmarks betroede midler.

Fra Skattefars brogede synderegister: Bøllemetoder over for borgerne. Skattechefer på eksotiske rejser uden fagligt indhold. Et milliarddyrt IT-system, som fumler med at inddrive folks gæld. Ulovlige ejendomsskatter. Fejlagtige ejendomsværdier. Seneste svigt fra skattefars side var, da det for nylig kom frem, at skattesvindlere har formået at snyde ham og alle os andre ved at tappe 6,2 milliarder kroner fra statskassen gennem forfalskede dokumenter og dermed få udbetalt udbytteskat.

Vi er ikke vrede. Vi er skuffede. Og »skattefar« er i øvrigt ikke et bodeganavn til en forhadt statslig instans. Skats Twitter-profil med service til borgerne hedder kort og godt @skattefar og har 14.519 følgere.

Ifølge mandeforsker og chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen bør vi ikke være overraskede over, at skattefar som faderskikkelse igen har gjort i nælderne og vist sig som den klodrian, vi sådan håbede han ikke var.

»Fædrene har gennem kulturhistorien været strenge og straffende og ofret deres børn for deres egne projekters skyld. Skattefars svigt ligger i lige linje efter dem,« fortæller han, da Berlingske fanger ham i en pause under en konference om faderrollen i den moderne familie.

Den lige linje af svigtende faderskikkelser er, ifølge Svend Aage Madsen, betrådt af bl.a. den græske mytologis Uranus som skubber sine børn tilbage i Moder Jord, fordi han tror, de vil slagte ham. Også Zeus, Odysseus og Agamemnon gjorde sig skyldige i forældresvigt. Og senere i folkeeventyrene er fædre ofte nogle, der ikke formår at hjælpe deres børn. Som da faderen i Brødrene Grimms »Hans og Grethe« (1812) siger: »Vi har slet ingen mad til børnene og knap nok til os selv«.

Om Skattefar kunne have sagt det samme, siger chefpsykologen ikke noget om.

»Det er måske dér, vi har haft forkerte forventninger til Skattefar – at han kunne være anderledes end de gamle græske fædre,« siger Svend Aage Madsen.

Noget har dog ændret sig, uden at det åbenbart har påvirket Skattefar.

Efter Anden Verdenskrig og i TV-serier som »Matador« og »Krøniken« handler megen faderkvababbelse om vores længsel efter en kærlig og opmærksom far, mener Svend Aage Madsen. Børn vil ikke længere acceptere den autoritære og fjerne far.

Slut med den ubetingede tillid

Men behandlingen af Skattefars svigt bør ikke stoppe ved historiebøgerne. For hvad gør man, når Skattefar ikke formår at indgyde os den tillid, som danskerne ellers er verdensmestre i?

Familieterapeut Martin Østergaard er ikke i tvivl. Det skal være noget mere intimt og forpligtende end terapi. En afklarende samtale f.eks. hvor skattefar ikke bare ynker sig selv og fortæller, hvor svært det er at være ledestjerne og forbillede, men præcist forklarer hvorfor og hvornår, han svigtede.

»Og så kan det godt være, han fortæller, at han har været forvirret og desperat og træt af at skulle løse alting alene, men vi bør have en snak. Det er i hvert fald slut med at have den samme tillid som engang,« siger Martin Østergaard.

Han har måske fået skåret så meget i sine bevillinger, at han ikke har kunnet være vores trygge støtte?

»Ja, men Skattefar er Skattefar, og vi er alle sammen børn i hans familie, og så må det være hans forpligtelse i god tid at sige: Kære børn, far er blevet dårlig og skidt. Jeg må lægge mig lidt. Jeg er for hårdt presset og er blevet en gammel mand. Så nu må I hjælpe mig.«

Martin Østergaard erkender, at Skattefar i en vis forstand er os alle sammen.

»Vi må erkende at Skattefars svigt måske ikke er nogens skyld, men at vi selv har været med til at udpine Skattefars muligheder og magt.«

Skattefar skal ned i øjenhøjde

Forelagt Skattefars hullede image og befolkningens svigtende tiltro til ham understreger koncernkommunikationschef Janus Breck i Skatteministeriet, der er den eneste instans, som med vægt kan styre Skattefar, at noget så simpelt som åbenhed kan være et plaster på såret. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil i slutningen af ugen desuden komme med en handlingsplan for, hvordan skat »kommer videre«, fortæller Janus Breck.

»Det er vigtigt, at Skat er åben og imødekommende og møder borgerne, hvor de er. Det har Skattefar været rigtigt god til. Jeg tror også, det kan være med til at løfte tilliden, hvis borgerne oplever, man kommunikerer i øjenhøjde med dem.«

Hvad er dit gode råd til os, der føler os svigtede?

»At tænke på, hvordan man selv oplever sit møde med Skat og den service, man får, og om man har problemer med sin egen skat og forsøge ikke altid at lade sig styre af de alvorlige sager, der kører. Man skal huske, at de fleste borgere formentlig oplever, at deres egen skattebetaling fungerer relativt enkelt og nemt.«

Ifølge Janus Breck viser den seneste undersøgelse af danskernes tillid til Skat, at tilliden i mange år har ligget på et højt niveau, men at den de senere år er faldet.