»Vi er rigtig kede af at miste prinsen og prinsessen«

Tønders borgmester er trist over prinseparrets beslutning om at flytte fra Schackenborg, men har fuld forståelse for den.

ARKIVFOTO Prins Joachim og Tønders Borgmester Laurids Rudebeck (th) på kustudstilling i 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Slotte med rigtige prinser og prinsesser«.

Sådan fremhæver Tønder Kommune en af sine hovedattraktioner, og Tønders borgmester beklager da også, at Schackenborg Slot i Møgeltønder nu mister sit prinsepar, fordi Prins Joachim og Prinsesse Marie overdrager det sønderjyske slot til en nystiftet fond og i stedet vil flytte til københavnsområdet.

»Vi er selvfølgelig altid kede af at miste borgere, og vi er i dén grad kede af at miste prinsessen og prinsen som borgere i Tønder Kommune. Men med de særlige opgaver og forpligtelser, de har, har jeg selvfølgelig forståelse for deres beslutning og respekterer den,« siger Tønders borgmester, Laurids Rudebeck (V), der blev orienteret af hoffet inden offentliggørelsen.

Borgmesteren kan ikke vurdere, hvor meget flytningen betyder, »men at det har rigtig stor betydning for et område at have en prins og prinsesse boende, har jeg aldrig lagt skjul på«, betoner Laurids Rudebeck.

Slottet overgår til den nystiftede fond ved navn Schackenborg Fonden, som prinsen har stiftet i samarbejde med Bitten og Mads Clausens Fond, Ecco Holding og Ole Kirks Fond. Joachim og Marie bliver protektorer og vil derfor i nogle perioder fortsat opholde sig på slottet.

Og netop den oplysning fremhæver Tønders borgmester:

»Vi har været utrolig glade for prinsen og prinsessens store engagement og interesse for lokalområdet og for hele vores region. Og det både håber og tror jeg, at vi fortsat kan nyde glæde af,« siger han.

Borgmesteren kender ikke detaljerne for, hvor meget prinseparret fremover kommer til at opholde sig på slottet, men hæfter sig ved, at de stadig vil have en tilknytning til Møgeltønder:

»Og på den måde vil der fortsat være noget kongeligt over slottet,« siger Laurids Rudebeck.

I 1993 flyttede Prins Joachim ind på Schackenborg Slot - efter at have fået det i julegave i 1978 af lensgreve Schack og hustruen grevinde Karin. Slottet i landsbyen Møgeltønder vest for Tønder er det eneste store gods i den sydvestlige del af Jylland, og i dag hører omkring 2.000 hektar jord til slottet med flere større gårde tilknyttet.

Selv om slottet nu mister sit prinsepar, frygter Tønders borgmester dog ikke, at det vil gå ud over turismen i området.

»Schackenborg Slot har sin historie, og det vil det fortsat have - og derved vil der også være turisme i fremtiden,« siger Laurids Rudebeck.