»Vi er ikke ofre. Vi er kvinder«

I går afholdt Sexarbejdernes InteresseOrganisation (SIO) deres første pressemøde på Museum Erotica. De prostitueredes stemmer mangler i debatten, mener de.

En række journalister var mødt op på Museum Erotica i København, da Sexarbejdernes InteresseOrganisation holdt presse-møde. Til højre i sort tøj og sort maske er det »Feministen« – en af de prostituerede bag organisationen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omgivelserne er velvalgte. Museum Erotica i Købmagergade i Indre By. Billeder af nøgne kvinder og mænd, mest kvinder, der viser udvendige og indvendige sider af dem selv, møder museets gæster på de dybrøde vægge. »Pussy Power« står der på storskærmen i et tilstødende lokale.

Museumsgæsterne var i går skiftet ud med journalister. Og de er alle sammen mødt op. Politiken, 24Timer, Ritzau, Dagbladet Information, Radioavisen, svenske og norske TV-stationer.

Foran flokken af pressefolk, flere må sidde på gulvet, da stolene slipper op, sidder otte kvinder. Otte prostituerede. De repræsenterer den nye SIO – Sexarbejdernes InteresseOrganisation, der netop har lanceret websitet www.sexarbejde.dk.

Nogle af kvinderne står frem med ansigt og fuldt navn, andre gemmer sig bag dæknavn og masker. Et har de til fælles: De sælger sex for penge og er tilfredse med det. Og så er de harmdirrende imod at kriminalisere enhver form for køb og salg af sex, der foregår frivilligt.

Flere gange under pressemødet bliver der refereret til kampagnen »Tag stilling, mand«, som Dansk Kvindesamfund lancerer i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts.

Rasende kvinder
På Museum Erotica bliver der talt med store bogstaver.

»Jeg er rasende. Tænk, at man kan hijacke 8. marts til at manipulere med sådan en kampagne. Jeg er ikke offer. Jeg har svært ved at identificere mig og andre i branchen med de myter, der florerer i den såkaldte debat. Debatten er ensidig,« siger en af de otte kvinder, »Feministen« på 50 år, der har arbejdet i branchen i 20 år. Hun retter en kritik mod pressen, som hun betegner som »uansvarlige mikrofonholdere«, der kun belyser én side af debatten.

»Vi er ikke ofre. Vi er kvinder,« siger Zanne, en anden af de prostituerede.

Adgang til A-kasse
SIO ønsker et mere nuanceret billede af prostitutionsdebatten, da ikke alle prostituerede definerer sig som ofre. Ifølge redaktionen bag sexarbejde.dk tog alle kvinderne, som de opsøgte, imod tilbuddet om at komme til orde. De understreger alle, at de er i branchen frivilligt.

»Sexarbejderne (hvoraf de fleste er kvinder) føler sig ofte nedgjort og undertrykt af visse feminister. Mange sexarbejdere og forskere mener, at netop nedgørelse, umyndiggørelse og brændemærkning (stigmatisering) som stakler og ofre er særdeles skadeligt. Forhåbentligt kan denne hjemmeside være med til at styrke sexarbejderne og nuancere billedet,« skriver SIO på sin hjemmeside.

SIO betragter sexarbejde som et erhverv og arbejder for, at sexarbejdere får samme rettigheder og muligheder som andre arbejdstagere og selvstændige, herunder adgang til A-kasse, dagpengeret og erhvervsforsikring.

»Jeg har aldrig i mine 14 år i branchen mødt nogen, der gør det af tvang,« siger Maj Christensen.

»Vores stemme har manglet. Og et forbud mod sexkøb vil ramme os. Vi håber, I vil tage godt imod os og foreningen. Og at I vil bruge os. For vi kan godt lide at blive brugt,« siger Susanne.