Vi er ikke mere så bange for at miste jobbet

Andelen af danskere, der er bekymret for at miste deres job, er faldet fra 71 til 56 procent siden 2013. Uddannelse og færre udenlandske arbejdere kan sikre flere job, svarer danskerne i ny undersøgelse.

Færre danskere er nervøse for at miste arbejdet. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE

Det er langtfra alle danskere, der føler sig sikre på deres job, men i takt med at ledigheden skrumper, falder også andelen af danskere, der i en eller anden grad er bekymret for at miste deres job. Fra 71 procent i februar 2013 til 56 procent, viser en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Landbrug & Fødevarer.

Det er en glædelig udvikling, lyder det fra Karen Hækkerup, direktør i Landbrug & Fødevarer:

»Samtidig viser undersøgelsen, at den krise, vi er på vej ud af, har betydet, at danskerne i højere grad er blevet bevidst om, at det er et fælles ansvar at få arbejdspladserne til at blive i Danmark,« siger hun.

Deltagerne i undersøgelsen peger på, at uddannelse og mere fleksible regler for de danske virksomheder er nogle af de politiske tiltag, de gerne så gennemført for at få skabt flere arbejdspladser. Sådan lyder toppen af Karen Hækkerups ønskeliste også:»Rammevilkårene er også vigtige for mig, for hvis det ikke kan betale sig at drive en forretning inden for landbruget eller fødevareindustrien, så flytter arbejdspladserne sig ud af landet - også i følgeindustrien hos den smed og den elektriker, der gør det muligt at producere,« siger hun.

En anden ting, danskerne peger på som et vigtigt politisk tiltag for at sikre danske arbejdspladser, er færre udenlandske arbejdere. Landbrugs- og fødevareindustrien har en stor del af netop udenlandsk arbejdskraft, og det er også nødvendigt, påpeger Karen Hækkerup.

»Vi har mange, der kommer fra andre lande, som er utroligt dygtige, og som enten arbejder ufaglært eller får en uddannelse i Danmark. Hvis vi skal beholde fødevareindustrien i Danmark, bliver vi nødt til at åbne op for, at der både kan være plads til dansk og udenlandsk arbejdskraft. Når danskerne peger på udenlandsk arbejdskraft som noget af det, de er bekymret over, så handler det om frygten for selv at miste sit arbejde - og det kan vi undgå ved at have gode rammevilkår for virksomhederne, så de ikke skal sløjfe arbejdspladser,« siger direktøren.

Men noget tyder på, at danskerne ikke er så ivrige efter at arbejde i landbruget eller fødevareindustrien. Mens tre ud af fire i undersøgelsen svarer, at de om nødvendigt gerne vil påtage sig et arbejde uden for deres arbejdsfelt, er det kun cirka hver femte, der kunne finde på at tage et ufaglært arbejde i landbruget eller fødevareindustrien, hvis de blev arbejdsløse.

Det kan skyldes mange faktorer, blandt andet at de ikke bor i nærheden af et landbrug, påpeger Karen Hækkerup.