»Vi er ikke i krig. Vi er her for at afskrække folk fra at gå i krig mod os«

NATO spiller med musklerne under den årlige militærøvelse i Østersøen, hvor 17 nationer, omkring 6.000 mand, 50 krigsskibe og ubåde samt 60 militære fly deltager. Berlingske rapporterer de kommende dage fra BALTOPS om bord på et amerikanske krigsskib.

omkring 6.000 NATO-soldater deltager i årets BALTOPS-øvelse i Østersøen. (Foto: Sara Gangtsted) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det buldrer og ryster i bugen, mens stålskroget suser afsted. Båden svæver bogstaveligt talt hen over bølgerne, og den svenske skærgårds klippeøer og fyrreskove suser forbi de små koøjer. I cockpittet nærmer Utö sig i horisonten. Her kæmper soldater om herredømmet over øen.

Berlingske er taget med på NATO-øvelse, og turen begynder i en svensk svævebåd. Med rasende fart – 27 knob – skærer den sig gennem labyrinten af øer lidt syd for Stockholm. Selv om hverken svenskerne eller finnerne er medlem af alliancen, deltager begge lande igen i år i den årlige øvelse.

Svævebådene er designet til at landsætte soldater på kyster, men i dagens anledning er vores båd pakket med TV-kameraer og journalister. NATO-øvelsen har blandt andet de svenske mediers interesse, fordi vores nordiske nabo for nylig blev såkaldt partnerland med alliancen. Desuden har militæranalytikere peget på, at svenske øer potentielt er udsatte her mange år efter Den Kolde Krig og Sovjetunionens fald. Rusland er ved at genopbygge sin militære magt og har gennem de seneste år vist sig som en mere aggressiv nabo til Europa end tidligere. Senest eksemplificeret ved annekteringen af Krim-halvøen i Ukraine i 2014.

Af samme grund er russerne ikke inviteret med til BALTOPS-øvelsen, som for 44. år i træk udspiller sig i Østersøen, fortæller Jamie Foggo. Han står i spidsen for BALTOPS-øvelsen, hvor ikke færre end 17 nationer, omkring 6.000 mand, 50 krigsskibe og ubåde samt 60 militære fly deltager. Ifølge den amerikanske viceadmiral og kommandør over USAs sjette flåde er meningen, at eventuelle angrebslystne nationer skal tænke sig om en ekstra gang, når de ser NATOs militære styrke udfolde sig.

»Vi er ikke i krig. Vi er her for at afskrække folk fra at gå i krig mod os,« siger Jamie Foggo til Berlingske.

Meget lig, hvad der skete på Krim

På Utö er det fiktive krigsscenarie – meget lig de virkelige hændelser på Krim – at »irregulære styrker uden officiel tilknytning til en nation« har besat øen og terroriserer lokalbefolkningen. Svenske, finske, tyske, amerikanske og britiske specialstyrker samarbejder om at nedkæmpe fjenden, og chefen for den svenske amfibieenhed, Peder Ohlsson, fortæller, at de allerede lørdag under hård øvelsesbeskydning indtog både Utö og flere omkringliggende skærgårdsperler med svævebåde.

Øvelsens fokus har været samarbejdet mellem nationerne og træning i at landsætte soldater med amfibiefartøjer – køretøjer eller både, som kan bruges både til lands og til vands.

Journalisterne bliver efter turen i den svenske svævebåd kørt i lastbiler længere ind på Utö, og med ét står vi midt i ildkampen. Maskingeværssalver gjalder mellem fyrretræerne. En amerikansk deling marinesoldater dukker op ud af det blå. Med deres grønne uniformer og ansigtsmaling går de i et med det svenske vildnis.

Et øjeblik senere forklarer den svenske kommandør, at delingen er i færd med det sidste angreb på fjenden, »for at demokrati igen kan herske her på Utö«. Bag ham stiger røg op fra skovbrynet.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Lidt derfra, en kort køretur fra fronten og det sidste angreb, ligger Steven Valentin på maven med sit geværløb pegende i fjendens retning. Den amerikanske marinesoldat skyder de orange solbriller op i panden og roser sine svenske kampfæller.

»Hvis det her var et virkeligt scenarie, så ville jeg være godt tilfreds med at skulle arbejde sammen med dem. Jeg har arbejdet sammen med flere andre nationer, og der kan godt opstå problemer. Men svenskerne er meget professionelle, og hvis der er problemer, så løser de dem hurtigt,« siger han.

Sammen med en håndfuld kolleger holder han skansen på et klippefremspring, der udgør dækning for angrebsstyrkens interimistiske, svenske kommandocentral. Passerer man blot få meter derfra på vej på skovtur, ville man aldrig opdage den massive ildkraft gemt i krattet.

Situation gør øvelsen højaktuel

Efter øvelsen fræser amerikanernes svært pansrede amfibiekampvogne dybe furer i sandstranden på Utö med deres larvefødder. Svenske, amerikanske og tyske soldater myldrer pludseligt frem mellem træerne med maskingeværer, raketkastere og radioudstyr i favnen. De står sludrende i strandkanten, og enkelte benytter lejligheden til at tage sig en dukkert.

TV-kameraerne ruller, og den øverste leder af BALTOPS-øvelsen, den amerikanske viceadminiral Jamie Foggo, stiller op til interview.

»BALTOPS har altid været relevant, og den er muligvis endnu mere relevant i dag på grund af de trusler, alliancen står over for i Europa. Vi så en meget aggressiv opførsel i 2014 i Europa – det var meget bekymrende at se en nations suverænitet blive krænket. Vi har også set meget terroristaktivitet, og vi har set flere angreb mod europæiske mål. Der er også en stigning i ISIS-aktivitet i det nordlige Afrika såvel som i Mellemøsten, og det har bidraget til en migrantkrise af proportioner, som Europa ikke har set siden Anden Verdenskrig. Med BALTOPS forsøger vi at addressere alle de trusler,« siger Jamie Foggo til Berlingske.

Viceadmiralen fortæller desuden, at de amerikanske NATO-styrker under en minerydningsøvelse stødte på ueksploderede miner fra Anden Verdenskrig, som blev »uskadeliggjort« med en kontrolleret sprængning. Adspurgt, om alliancen har haft den russiske trussel og erfaringerne fra Krim-halvøen i baghovedet, da de udtænkte øvelsesscenariet til BALTOPS, siger Jamie Foggo:

»Der er muligvis en lighed. Men det handler ikke så meget om det enkelte scenario. Det handler mere om at øve samarbejdet mellem NATO-landene. Det her er fredstid. Men alt i alt er øvelsen med til at træne vores krigsfærdigheder, så vi er klar og kan løse opgaven som en fælles styrke – partnerlande og allierede – hvis vi nogensinde bliver bedt om at stille op i en krisesituation,« siger Jamie Foggo.

I bugten bag ham er en gruppe små, hurtige stålskibe fra den svenske flåde dukket op. Længere ude i sejlrenden ligger de større krigsskibe, som indgår i øvelsen.

Et af dem er »USS Carter Hall«, som har sendt skibets egne to svævebåde – vel at mærke den noget større, amerikanske version – ind for at hente marinesoldater og deres Humvee-firehjulstrækkere. Fire helikoptermotorer blæser luft ind under det ene af fartøjene, så det hæver sig fra jorden. Og i en kæmpemæssig sky af grus, sand, kviste og saltvand glider svævebåden sidelæns ud fra kysten hen over vandet og raser afsted mod moderskibet.

Kort før svævebåden når frem, stopper den op, mens »USS Carter Hall« fylder den nederste del af det militære vogndæk med vand. Hvirvelvindene omkring svævefartøjet skaber en uigennemsigtig tåge af oppisket havvand, og fartøjet fortsætter nærmest i blinde mod den åbne bov. Det skvulper i maven på moderskibet, og svævebåden banker mod siderne. Pludselig kommer to store propeller til syne gennem tågen, søsterfartøjets bagende. Vogndækket tømmes for vand, og bagsmækken lukker. Vi er fremme.