Vi er gode til at hjælpe verdens fattigste

Danskernes bidrag til Folkekirkens Nødhjælp er steget støt de seneste år, viser nye tal. Og på blot to dage har vi givet næsten en million kroner til jordskælvsramte Nepal.

Mens dødstallet stiger med foruroligende høj hastighed efter jordskælvet i Nepal, er der trods alt en god nyhed fra egne rækker, som knytter sig til det kaos, der lige nu hersker i Himalaya.

Den danske befolkning har nemlig ikke glemt verdens fattigste. Det viser et regnskabsår med endnu større givervilje til Folkekirkens Nødhjælps katastrofehjælp og langsigtede udviklingsarbejde.

Således gav danskerne sidste år 172,3 millioner kroner til den humanitære organisation, hvilket er knap fire millioner kroner mere end i 2013. Det fortæller organisationens pressechef, Per Bjerre.

»Vi plejer at sige, at det nærmest ligger i danskernes DNA, at vi meget gerne vil dele med andre i resten af verden. Når vi har en lille bitte smule overskud, så vil vi gerne dele med dem, der er allerfattigst,« siger Per Bjerre.

Samtidig har Folkekirkens Nødhjælp på kun to dage modtaget næsten en million kroner til Nepal, som lørdag blev ramt af det kraftigste jordskælv i landet i 81 år.

»Vi sendte beskeden ud på Facebook meget hurtigt lørdag, efter jordskælvet ramte, og bidragene begyndte at komme ind med det samme. Vi er stærkt på vej mod at nå en million kroner, som helt almindelige danskere har sendt ind, og det, synes jeg, er dybt imponerende,« siger pressechefen.

Folkekirkens Nødhjælp oplever også en stigning i antallet af danskere, som hver måned støtter verdens fattigste. I 2014 gav 44.602 danskere i gennemsnit over 100 kroner fast om måneden til udviklings- og katastrofearbejdet mod 31.877 i 2009. Det er en stigning på knap 40 procent.

Sidste år sendte Folkekirkens Nødhjælp 444,5 millioner kroner af sted til mennesker ramt af krige og katastrofer eller af sult, fattigdom og ulighed. Pengene er blandt andet blevet brugt til at styrke respekten for menneskerettigheder og demokrati i lande som Nepal og Sydsudan, bekæmpe sult i Etiopien og Malawi og hjælpe Syriens mange flygtninge med mad og midlertidigt husly.