»Vi er fine nok til at være nummer to, men ikke nummer et«

Dansk Folkeparti kan være på vej mod et gennembrud ved kommunalvalget til november. I Hvidovre tror DFeren Mikkel Dencker dog ikke på borgmesterposten.

Viceborgmester i Hvidovre Mikkel Dencker (Dansk Folkeparti) til interview pÔøΩ Hvidovre Torv. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mikkel Dencker har levet sine 41 år på mindre end en kvadratkilometer.

»Jeg er født i villakvarteret lige derovre bag Hvidovre kirke,« siger han og peger.

»I dag bor jeg lige ved Hvidovre Torv,« siger han og peger den anden vej.

»Det kan jeg godt lide. Jeg møder altid nogen på gaden, jeg kender. Jeg føler mig meget hjemme lige her,« siger han.

Mikkel Dencker har trods sine kun 41 år mange års erfaring i politik. To år efter, at Dansk Folkeparti rejste sig af Fremskridtspartiets aske, blev han valgt ind i Hvidovre Byråd ved partiets første kommunalvalg i 1997.

Ved folketingsvalget i 2001, hvor Anders Fogh Rasmusssen og Pia Kjærsgaard skabte en historisk stærk alliance, blev han valgt til Folketinget og er i dag partiets energi- og klima­ordfører.

Viceborgmesteren i Hvidovre har med andre ord taget hele turen med DF fra lille højrefløjsparti til stort folkeparti. Det endelige landspolitiske gennembrud kom ved folketingsvalget i 2015, hvor partiet i store dele af landet – og især i Sønderjylland – fik mange stemmer.

Alligevel mangler det sidste skridt, erkender Mikkel Dencker.

»Det vil være at få en borgmesterpost til partiet. En fremgang ved valget på nogle procentpoint er også godt, men en borgmesterpost vil tælle mest. Der er i noget symbolsk i det,« siger han.

Viceborgmester i Hvidovre Mikkel Dencker (Dansk Folkeparti) til interview pÔøΩ Hvidovre Torv. Fold sammen
Læs mere

Svære borgmesterkæder

Ifølge en ny meningsmåling fra Kantar Gallup ville Dansk Folkeparti få 14,8 procent af stemmerne, hvis danskerne skulle sætte deres kryds til kommunalvalget 21. november her og nu.

Dansk Folkeparti har altid stået stærkere i landspolitiske målinger og valg end kommunale ditto. Det lykkedes heller ikke DF at kapitalisere fuldt ud på det fine kommunalvalg i 2013, hvor 10,1 procent af danskerne satte kryds ved liste O. Mens de Konservative vekslede 8,6 procent af stemmerne til et tocifret antal borgmesterposter, sikrede DF sig blot en kulturborgmesterpost i København.

»Vi er stadig et forholdsmæssigt nyt parti, og det tager tid. Men på personniveau kan vi sagtens bestride borgmesterposter. Vi har de folk, der skal til,« siger Mikkel Dencker og fortsætter om, hvorfor det er så svært for partiet at komme til at bære borgmesterkæder.

»Jeg tror stadig, at flere af partierne ikke ønsker at give os pladsen som nummer et. Så vil det pludselig være en DF-kommune. Det ligger der noget symbolsk i. Hvidovre kaldes en socialdemokratisk kommune, fordi vi har en socialdemokratisk borgmester. Der hænger nok lidt af den der stuerenhedssnak ved endnu. Vi er fine nok til at være nummer to, men ikke nummer et,« siger Mikkel Dencker.

Viceborgmester i Hvidovre Mikkel Dencker (Dansk Folkeparti) til interview pÔøΩ Hvidovre Torv. Fold sammen
Læs mere

Svært uden borgmestereffekt

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet forstår udmærket Denckers ønske om borgmesterposter.

I hans øjne kan DF være tilfreds med målingen, for DF går ikke gnidningsfrit ind i kommunalvalget, mener han.

En tommelfingerregel lyder ifølge Kasper Møller Hansen, at man ved et kommunalvalg kan forvente at gå frem med det halve af en eventuel fremgang på landsplan. Men DF står her og nu ikke markant bedre forud for dette kommunalvalg i forhold til det seneste i 2013.

Derudover kan DF i sagens natur ikke forvente en borgmestereffekt.

»Borgmesteren er den eneste fastansatte politiker i de mindre kommuner. Det er en platform at føre politik fra, det er en kendispost, det er flaget for kommunen. Derfor er borgmesterposterne ganske afgørende. Dansk Folkeparti har ikke en borgmestereffekt at ride på ved det kommende valg. Samtidig har partiet oplevet en smule landspolitisk modvind, ligesom det vil blive udfordret af Nye Borgerlige. Men samlet set har partiet over årene selvfølgelig oplevet en opadgående tendens,« siger Kasper Møller Hansen.

Kristian Thulesen Dahl, DFs formand, har måske nok et mål for kommunalvalget, men vil ikke melde det ud.

»Men fremgang samlet betyder mest for mig. Forudsætningen for efterfølgende at kunne få borgmesterposter er samlet fremgang. Hvis vi får nogle borgmesterposter, men ikke oplever fremgang, risikerer vi at få borgmestre, der ikke kan sætte sig politisk igennem,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Mikkel Dencker var selv millimeter fra at blive borgmester i Hvidovre i 2013 efter et valg på 19,3 procent. De fem bedste valg for DF i 2013 lå alle øst for Storebælt i Guldborgsund, Hvidovre, Ringsted, Brøndby og Kalundborg.

»Nu har Sønderjylland været hypet meget, men DFs fremgang har været mere bred,« som han siger det.

Borgmesterposten glippede lige akkurat, selv om DF var det største parti i den borgerlige blok, der stod med flertallet på valgaftenen. Hvidovrelisten ville ikke være med, så Dencker bakkede ud og støttede den socialdemokratiske borgmester, Helle Adelborg.

»Jeg følte, at der var noget stuerenhedssnak i det. Det ville jeg ikke finde mig i – det kan jeg ikke acceptere,« siger han.

Mikkel Dencker vil ved det kommende valg støtte Socialdemokraterne igen, hvis DF altså ikke bliver størst. De har været enige om velfærdspolitikken og økonomien, fortæller han.

»Forskellen ligger i værdipolitikken. Vi fik dansk mad i institutionerne igennem herude. Vi fik skabt debat både på Facebook og i lokalavisen om forbud mod religiøs beklædning på arbejdspladserne. Vi har også fået juletræet tilbage på Hvidovre Torv,« siger han.

Viceborgmester i Hvidovre Mikkel Dencker (Dansk Folkeparti) til interview pÔøΩ Hvidovre Torv. Hvidovre Kirke ses i baggrunden. Fold sammen
Læs mere