Vi bruger stadig kassen på konfirmationen

Forårets konfirmationsfester bliver tilsyneladende ikke ramt af finanskrisen, viser undersøgelse.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Ny kjole, buffet, bordpynt og band.

Når de danske teenagere skal konfirmeres, skal der ikke mangle noget - og vi er heller ikke blege for at betale gildet, finanskrise eller ej.

Det viser en undersøgelse, som TNS Gallup har foretaget for Nordea.

»Der er kommet en finanskrise på tværs, og det har jo påvirket os på rigtig mange måder, men det ændrer altså ikke på, at der skal være konfirmation, og skal det være, så lad det være,« siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Selv om finanskrisen har haft stor betydning for danskernes privatforbrug på en række andre områder, er det tilsyneladende ikke noget, der rammer forårets konfirmationsfester. Den samlede festregning lander på omkring 30.000 kroner, og det er blot seks procent lavere end i 2007, hvor Nordea fik lavet en tilsvarende undersøgelse, hvis man tager højde for inflationen.

»Der er mange ting, forbrugerne har ændret på gennem de senere år, når man ser på deres forbrug og måde at bruge penge på. Men konfirmationen står fast. Det er så vigtig en begivenhed i rigtigt mange familiers liv, så det bliver der ikke lavet om på,« siger Ann Lehmann Erichsen.

»Det må koste det, det koster, også fordi det er så sjældent, det sker. Jeg har også målt på julegaver, og der kan man se, at nogle år går det op, og nogle år går det ned, men det bliver jo også jul igen. Lige som med sommerferien, nogle år skruer vi op, og nogle år skruer vi ned, men det bliver jo også ferie igen om et år,« siger forbrugerøkonomen.

Der er dog et enkelt punkt, hvor man har skåret lidt ned på udgifterne: Konfirmationstøjet.

»Det kan sagtens være udtryk for, at man tænker sig lidt mere om, hvordan man prioriterer inden for budgettet, men det kan også være udtryk for, at der er sket en udvikling i, hvad man skal have på. Tidligere så man jo drengene i jakkesæt, og det tror jeg ikke, er så almindeligt længere, nu er det bare pænt, moderne tøj,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Undersøgelsen viser desuden, at jyderne bruger flere penge på konfirmationstøjet end sjællænderne, mens drengenes tøj koster mere end pigernes.

Og så er der gaverne. Konfirmationen kan ofte ende som en sand guldgrube for den unge - og Nordea har også spurgt om, hvor mange penge konfirmationsgæsterne har tænkt sig at bruge - og reelt bruger - på gaver til teenageren.

Undersøgelsen viser således, at forældre i gennemsnit forventer at bruge 2.650 kroner på gaven til deres eget barn eller stedbarn, mens de forældre, der allerede har holdt konfirmation, endte med at punge ud med gennemsnitligt 5.550 kroner. Blandt bedsteforældre er forventningen, at gaven i gennemsnit vil koste dem 1.680 kroner, mens den i gennemsnit ender med at koste 1.910 kroner.

»Når virkeligheden banker på, er det dyrere, end man forestiller sig, når det er en hypotetisk situation. Så for dem, der skal af sted her til foråret, kan man sige: Det bliver nok lidt dyrere, end I forestiller jer. Det kan vi se på dem, der allerede har været af sted,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Da konfirmationsfesterne i gennemsnit har 38 gæster, vil gennemsnitskonfirmanderne ifølge en udregning fra Nordea få gaver for 16.720 kroner.