Vi bliver spammet som aldrig før

Cyberkriminelle sender flere og flere fælder ud, som kan indsamle detaljerede oplysninger om brugernes adfærd på internettet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste af os er trætte af spam-mails, som fylder i vores indbakker og kan være svære at få bugt med, men desværre kommer der flere og flere af dem.

Mængden af spam-beskeder faldt ellers i 2013, men i år ser IT-virksomheden Cisco et uset højt niveau af spam, som blandt andet linker til såkaldt malware, der inficerer vores computere. Det viser en ny rapport om sikkerhedstruslerne på nettet, som Cisco har udarbejdet.

»Spammere bruger fængende overskrifter til at fange vores opmærksomhed, for eksempel en ny behandlingsform af en livstruende sygdom,« siger Henrik Stær, der er teknisk chef hos Cisco Danmark.

»Når vi så åbner mailen og trykker på et link, vil det typisk lede til en hjemmeside med malware, som din computer inficeres med. Man skal derfor sørge for at bruge spam-blokeringer, som løbende skal opdateres,« tilføjer han.

Rapporten viser også, at medie- og forlagsbranchen topper listen over brancher, som oftest rammes af malware, og dernæst følger den kemiske industri og pharmaindustrien, hvor malware-angreb ofte har været en torn i øjet.

»Malvertising er online annoncering, som bruges til at sprede malware og bliver mere og mere udbredt. Ligesom helt almindelige reklamefolk henvender hackerne sig til et medie for at købe en onlineannonce. De køber dernæst annoncepladsen og siger, at annoncen skal lægges online så hurtigt som muligt, så mediet ikke har mulighed for at kontrollere indholdet. Når en bruger klikker på annoncen, inficeres de med malware,« siger Henrik Stær.

Ved at inficere brugernes PC eller tablet kan hackerne indsamle detaljerede oplysninger om brugernes online-adfærd - lige fra deres shoppevaner til deres geografiske placering.

I sikkerhedsrapporten har Cisco set nærmere på 16 store multinationale virksomheder, og det viste sig, at der var ondsindet trafik på samtlige af de netværk, der blev undersøgt.

Ifølge IT-virksomheden blev der fra og med marts i år sendt 200 milliarder spam-beskeder om måneden på verdensplan.