»Vi bliver nødt til at lægge den gammeldags holdning til overvågning på hylden«

En svensk mand er anholdt for bombesprængningen ved Skattestyrelsen på Østerbro, en anden svensk mand er efterlyst. Dansk Folkepartis Peter Skaarup vil have grænsekontrol ved grænsen til Sverige og intens videoovervågning af København efter britisk forbillede.

Oprydningsarbejdet efter eksplosion ved Skattestyrelsen i København, onsdag den 7. august 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

»Det er meget mystisk for mig, at to svenskere er taget til København for at angribe den danske skattestyrelse. Hvad kan det skyldes?«

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er forundret og foruroliget, efter at det onsdag har vist sig, at politiet mistænker to svenske mænd for angrebet på Skattestyrelsen på Østerbro i sidste uge.

Efterfølgende sprang endnu en bombe natten til lørdag, denne gang uden for en nærpolitistation på Nørrebro. Forud for de to sprængninger har hovedstadsområdet oplevet syv eksplosioner over det seneste halve år. Politiet forventer dog ikke, at angrebet på Skattestyrelsen har forbindelse til de øvrige eksplosioner.

Situationen kalder ikke desto mindre på en alvorlig opgradering af sikkerheden i hovedstaden, siger Peter Skaarup.

»Vi er nødt til at kigge hele vejen rundt på, hvad vi kan gøre for at stoppe den slags eksplosioner. Det er nyt i København, men i Sverige har man kendt til det i årevis. Vi foreslår, at man indfører videoovervågning i København efter britisk forbillede,« siger han.

Grænsekontrol mellem Danmark og Sverige

London er blandt verdens mest overvågede byer, og flere steder i den britiske hovedstad benytter politiet ansigtsgenkendelsessoftware til at scanne forbipassendes ansigter og sammenholde dem med politiets registre. Resultaterne af selve ansigtsgenkendelsen har været yderst beskedne, men flere kameraer og bedre billedkvalitet kan hjælpe politiets efterforskning, siger Peter Skaarup.

»Så kan vi få flere billeder og bedre billeder af gerningsmændene bag terror og personfarlig kriminalitet. Vi bliver nødt til at lægge den gammeldags holdning, man nogle steder har til videoovervågning, på hylden. Og erkende, at vi er nødt til at have videoovervågning for at kunne finde gerningsmænd hurtigt,« siger Peter Skaarup.

Han efterlyser samtidig, at Danmark foretager grænsekontrol mellem Danmark og Sverige.

»Vi er også nødt til at have bedre grænsekontrol over for Sverige. Det er nødvendigt at have en bedre kontrol, end tilfældet er i dag. Svenskerne foretager kontrol i form af stikprøver, men det gør vi ikke fra dansk side. Og det forstår jeg ikke. Der bør regeringen komme i arbejdstøjet,« siger han.

I Sverige har myndighederne i årevis kæmpet mod stribevis af eksplosioner.

Den kraftige eksplosion hos Skattestyrelsen på Østerbro i København kan kun være udløst af et højeksplosivt sprængstof, vurderer en specialist fra Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson .

»Vi har trods alt stadig til gode at se kriminalitet med den voldsomhed«

Politiet vurderer ikke, at der er en forbindelse mellem sprængningen på Østerbro og andre sprængninger. Indtil videre er der med andre ord kun ét tilfælde med mistænkte gerningsmænd fra Sverige.

Så når du ønsker grænsekontrol vendt mod Sverige, skyldes det så, at du frygter, at vi vil se flere kriminelle eller sprængstoffer bevæge sig fra Sverige til Danmark?

»Ja. Selv om vi har bandekriminalitet Danmark, så har vi trods alt stadig til gode at se kriminalitet med den voldsomhed og grovhed, som vi har set i Sverige. Det er da en klar bekymring, at hvis ikke vi har kontrol med, hvem der kommer ind og ud af Danmark, så kan vi opleve en eskalering i volden«.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil senere i dag orientere Folketingets partier om efterforskningen af de seneste eksplosioner i København.

»Det er klart, at jeg vil spørge til, hvad grunden er til, at vi ser alle disse eksplosioner på kort tid. Er det smittet af fra Sverige? Er det en del af bandekriminalitet. Og vi vil gerne høre, om politiet mangler nogle redskaber - mandskabsmæssigt eller materielt - for at komme til bunds i det her,« siger Peter Skaarup.