Vi bevæger os på en tikkende bombe af drivhusgasser

Ny historisk aftale mellem 150 lande skal nedtrappe brugen af de såkaldt HFC-gasser, der bl.a. kommer fra køleskabe og aircondition. De er skyld i, at den globale opvarmning stiger langt mere end først antaget. Forbruget skal nedtrappes ti procent i løbet af de næste tre år.

Verdens lande er gået sammen om at mindske brugen af skadelige HFC-gasser. Den nye aftale kan spare klimaet for cirka 65 milliarder ton CO2 frem til 2050, oplyser Miljøstyrelsen. Arkivfoto. Scanpix/Michael Bothager Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når vi åbner fryseren og hiver culottestegen op på køkkenbordet eller sætter os til rette i bilen og skruer op for vores aircondition-anlæg, så er det en usynlig og lydløs tikkende bombe, vi bevæger os ovenpå.

Det er de såkaldt HFC-drivhusgasser, det handler om, og som nu tildeles en ekstra stor del af skylden for den globale opvarmning. Forskere anslår ifølge nyhedsbureauet Reuters, at efterspørgslen på for eksempel airconditionanlæg vil stige med op mod 300 procent frem mod midten af dette århundrede. En efterspørgsel der især ventes at komme fra udviklingslandene. Derfor har der i de seneste måneder været en særlig stor opmærksomhed på HFC-gassernes skadelige virkninger på klimaet.

Men nu er en ny og historisk aftale netop faldet på plads. En aftale, som skal nedtrappe de skadelige HFC-gasser, og som svarer til, at man vil stoppe hele verdens CO2-udledning fra fossile brændstoffer i mere end to år.

Klimaaftalen blev indgået mellem 150 lande natten til lørdag efter lange og svære forhandlinger i Kigali i Rwanda.

»Det er en meget flot aftale, der er kommet på plads. Der er ingen tvivl om, at der bag aftalen ligger nogle drøje og særdeles svære diplomatiske forhandlinger,« siger John Norbo, klima- og miljøchef hos Verdensnaturfonden, WWF.

»Det er et arbejde, som har været under opsejling i nogle år, og som USA har presset hårdt på for at få mere opmærksomhed om- kring. Hvis aftalen ikke var faldet på plads, havde der været tale om et seriøst og meget stort globalt udslip af drivhusgasser,« siger han.

Ti procents nedtrapning

HFC er en gasart med en drivhuseffekt, som viser sig at være mange gange værre, end forskerne først havde fundet frem til. I nogle tilfælde 10.000 gange så kraftige som CO2. Det er med til at få temperaturen til at stige med en fjerdedel af den maksimale temperaturstigning på to grader, som verdens ledere så sent som sidste år blev enige om med klimaaftalen i Paris.

Tidligere var det freon, som var den helt store globale miljøsynder. Freon ødelagde ozonlaget og blev forbudt i 1990erne. Derfor skulle der et mere miljøvenligt alternativ til.

Alternativet hed HFC-gasser.

Men med den nye aftale, som 150 lande ifølge BBC og Reuters har skrevet under på, skal brugen af HCF-gasser altså reduceres kraftigt.

Sammen med verdens næststørste forurener, USA, har ilandene inklusive store dele af Europa derfor skrevet under på at nedtrappe forbruget med ti procent, inden udgangen af 2019. I 2036 skal HFC være reduceret med 85 procent.

Til BBC siger Storbritanniens kampagneleder, Clare Perry, at man bliver nødt til at indgå kompromisser. Derfor har flere lande fået en senere deadline.

Danmark har allerede et delvist forbud mod HCF-gasser i køleanlæg.