Vi arbejder mindre og mindre og ...

Danskerne er meget tæt på at have Europas korteste arbejdsuge. Til gengæld er mange danske kvinder på arbejdsmarkedet, når man sammenligner med andelen i de øvrige europæiske lande.

Danske kvinder er stort set lige så flittige på arbejdsmarkedet som danske mænd. Det er bestemt ikke tilfældet i alle europæiske lande. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er det klassiske scenario på en kold, dansk vintermorgen: Ungerne er blevet fodret af og stoppet ned i flyverdragterne. På vej ud ad døren når man måske ligefrem at tørre snottet af næsen på den ene, inden den frygtede replik falder: »Jeg skal tisse!«

Af med flyverdragt og de mange lag, der beskytter poderne mod Kong Vinter, mens man febrilsk prøver at regne ud, hvordan man dog skal nå på arbejde til tiden. Endelig fremme bliver arbejdsdagen en kamp mod uret, så man når at løse alleopgaver,inden daginstitutionen lukker – og får de i øvrigt ikke flere og flere lukkedage?

Lyder det bekendt? Alligevel kunne Berlingske i går fortælle, at langt de flestedanskere ifølge en analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed er godt tilfredse med antallet af timer, de arbejder. De fleste af os formår at kombinere arbejdslivet med familien, selv om småbørnsfamilierne formentlig har det hårdest og kan være særligt fristet til at gå ned i arbejdstid.

Men hvor meget arbejder vi danskereså sammenlignet med resten af Europa?

Ifølge undersøgelser fra Eurostat fra 2014 er Danmark det land i Europa, hvor de beskæftigede arbejder næstfærrest timer om ugen. Det danske gennemsnit ligger på 33,5 timer om ugen og er kun overhaletnedenom af Holland, der ligger på 30,5 timer.

Selv om undersøgelsen ikke medregner bijob, lyder det ikke af meget, når man kan se, at Tyrkietligger på en klarførsteplads med 47,7 arbejdstimer om ugen. Med andre ord arbejder en tyrki beskæftigelse godt 12 timer mere om ugen end sin danske kollega. Det er værdat understrege, at undersøgelsen ikke viser noget om effektivitetenhos de arbejdende, så føler man sig truffet, kan man altid forsvare sig med, at man er sikker på, at danskereer mindst dobbelt så effektive som befolkningerne i det øvrige Europa.

Danske kvinder har fat i arbejdsmarkedet

Danskerne har til gengæld det tilfælles med næsten alleandre befolkninger i undersøgelsen, at vi arbejder mindreend tidligere. I 2005 tilbragtearbejdende danskere knap to timer mere om ugen på jobbet, end vi gjorde i 2014. Til sammenligning var tyrkerne på arbejde i knap fire en halv time mere om ugen i 2006, end de var i 2014, så hvis den udvikling fortsætter, når de såmænd nokdet danske niveau inden alt for mange år.

Danskerne kan til gengæld være stolte af kønssammensætningen på arbejdsmarkedet. Vi skal godt nok ned på en sjetteplads, inden Danmark er at finde på listen over kvinders beskæftigelsesfrekvens med 72,2 procent mod mændenes 79,5 procent. Her ligger kvinderne i Tyrkietmed 31,6 procent så langt nede, at de knap kan se deres græske medsøstres stilethæle. Selv om de græske kvinder ligger næstsidst, erflere end 44 procenti arbejde.

I alle andre lande er over halvdelen af kvinderne i job. Så selv om vi danskere ikke behøver at være flove over vores placering, er der altså en højere andel af kvinder på arbejdsmarkedet– i nævnte rækkefølge i Tyskland, Norge, Schweiz, Sverige og ikke mindst Island, der med godt 80 procent arbejdende kvinder er duksen over dem alle. Desuden lå danske kvinder på fjerdepladsen i 2005-2007 og på femtepladsen 2008-2011, inden de røg ned på sjettepladsen i 2012, så vi skal nok ikke hvile på laurbærrene.

Man skal dog ikke hele vejen til Akropolis eller den anatolske højslette, før der bliver langt mellem fruerne på fuldtid. I Schweiz er det under ti procent af hjemmene med børn mellem nul til seksår, hvor begge forældre arbejder på fuldtid, viser en ny undersøgelse fra Freiburg Universitet i Tyskland. Måske ikke så overraskende, men det er – set med danske øjne – forbløffende få kvinder, der arbejder på fuld tid i barnets seks første leveår. Således er godt hver fjerde hjemmegående, og halvdelen er på deltid, mens manden arbejder på fuldtid. Så det er altså stadig i høj grad far, der hver morgen går på kukur-fabrikken, mens mor bliver hjemme og plukker edelweiss med børnene i de schweiziske alper .