Vi affaldssorterer og genbruger rekordmeget – men det betyder »forsvindende lidt«

Danskerne affaldssorterer og genbruger mere og smider mindre mad ud end nogensinde på grund af klimaforandringer. Der skal dog noget helt andet til, hvis vi vil gøre en reel forskel, lyder det fra forskere.

Arkivfoto. Danskerne bruger også mere tid på at samle skrald i naturen. Her under Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Hvis du tror, at dine tøjindkøb i den lokale genbrugsbutik og dit nøje sorterede skrald i hjemmet betyder noget for klimaet i det lange løb, skal du tro om igen.

Det fortæller to klimaforskere til TV 2 på baggrund af en ny Megafon-undersøgelse, der viser, at en stor del af danskerne har ændret adfærd på baggrund af klimaforandringer.

»Det betyder, helt overordnet, forsvindende lidt, at vi sorterer affald. Selv hvis alle i hele verden gjorde det, ville vi stadigvæk ikke hente en stor gevinst hjem,« siger Jens Hesselbjerg Christensen, klimaforsker og en del af FNs Klimapanel.

Undersøgelsen, som er lavet til TV 2, viser, at 51 procent af danskerne er begyndt at sortere affald, 40 procent smider mindre mad ud, og 34 procent genbruger mere som direkte følge af deres bevidsthed om klimaforandringer.

Derimod er der til sammenligning kun 26 procent, der spiser mindre kød, og i virkeligheden er det noget af det, der skal til, hvis det skal batte på klimaregnskabet.

»Affaldssortering er ikke noget, der giver ret meget, hvis man sætter det i et rent klimaperspektiv. At spise mere vegetarisk vil batte end hel del mere end at sortere affald. I det personlige regnskab betyder det noget, at man sparer ved at genbruge,« siger professor og klimaforsker Eigil Kaas til TV 2.

Kødproduktion er en af de største klimasyndere, da det udleder store mængder af CO2.

Megafon gennemførte også undersøgelsen forrige år, hvor langt færre danskere sorterede affald, genbrugte og mindskede deres madspild, end de gør i dag, mens kun én procent spiser mindre kød i dag i forhold til sidste år.

De to klimaforskere peger på flytrafikken som den store synder. Danmarks grønne tænketank Concito lavede i 2018 beregninger på flyforbrug, der viste, at en tur frem og tilbage fra Thailand svarer til at køre 33.000 kilometer i en gennemsnitsbil – eller mere end otte års strømforbrug. Og paradoksalt har vi sideløbende med den voksende klimabevisthed fløjet som aldrig før.