Veteraner vil af med forældelsesregel for arbejdsskader

Hjemsendte soldater demonstrerede tirsdag i København mod en forhadt regel, der forhindrer dem i at få anerkendt de skader, de får under udsendelserne. Beskæftigelsesministeren bebuder et eftersyn af systemet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag middag gik omkring 200 danske krigsveteraner i optog gennem København for at protestere mod regler, der forhindrer dem i at få anerkendelse og erstatning for de skader, som de har pådraget sig.

- Det her handler ikke om penge. Om de vil give mig 100.000 eller 500.000 spiller ingen rolle. Jeg vil bare anerkendes for min sygdom, og det, jeg har lavet som soldat, siger veteranen Dennis Hansen.

Det er især den såkaldte seksmåneders-regel, der siger, at udsendte soldater senest seks måneder efter hjemkomsten fra en mission skal anmelde psykiske og fysiske skader, som soldaterne har fået i tjenesten. Det er især anerkendelsen af psykiske skader som post-traumatisk stress syndrom - PTSD - som soldaterne vil have anerkendt.

- Den regel har ramt mig meget hårdt, for jeg kan ikke få anerkendt min arbejdsskade, siger Dennis Hansen, der efter eget udsagn har fået konstateret PTSD.

Han siger, at han har kæmpet med søvnbesvær og aggressioner i årevis, og det kæder lægerne sammen med de udsendelser til borgerkrigene på Balkan, som Dennis Hansen var på i 1995 og 2000.

- Det er børnene, jeg ikke kan glemme. Magtløsheden over at være bevæbnet, men ikke at kunne gøre noget, fortæller Dennis Hansen.

Siden han vendte hjem er der blevet fred på Balkan, men den tilstand er endnu ikke nået til Dennis Hansens sind. Det førte ham ud i et misbrug, et forlist ægteskab og en stor gæld.

- Det har kostet mig alt, siger han.

Mange af de fremmødte mænd denne oktoberdag er på alder med Dennis Hansen. Enkelte bærer en falmet, lyseblå baret, og andre er dukket op i camouflagefarvede bukser. Antallet overrasker i alt fald en af arrangørerne til demonstrationen.

- Jeg synes, det er fantastisk. Vi havde regnet med 30 eller 50 mand. Det er jo folk, der er PTSD-ramte og har angst og alt muligt, men de mødte op i dag, siger Christian Ring.

Sammen med en gruppe af pårørende og tidligere soldater har han arrangeret bustransport og forplejning for de demonstrerende veteraner.

- Jeg håber, at demonstrationen gør, at politikerne får øjnene op for, at problemet er større end de umiddelbart regner med, siger Christian Ring.

TV: Veteraner demonstrerer for anerkendelse og erstatning

Det er måske ved at ske. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er nemlig klar til at kigge på de nuværende regler.

- Jeg har bedt Arbejdsskadestyrelsen om at få eksterne forskere til at lave en udredning af den nyeste forskning på området. Hvis der viser sig at være lægefagligt belæg for at ændre praksis for anerkendelse af PTSD, vil det kunne give anledning til at genoptage allerede afgjorte sager, siger Mette Frederiksen i en kommentar.

Hun oplyser, at seksmåneders-reglen stammer fra en anbefaling af Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der handler om behandling af de hjemvendte veteraner.

Op imod 30.000 danskere har været udsendt som soldater til krigszoner rundt om i verden siden Murens Fald, men det var først i 2010, at Danmark fik en egentlig veteranpolitik. Den ændrede dog ikke på seksmåneders-reglen, og selvom der er politisk vilje, er Dennis Hansen afventende.

- Jeg vil se det, før jeg tror på det. Jeg tror ikke på noget, ikke fra dem derinde, siger han og kigger op på Christiansborg.