Veteraner tier om psykiske ar

Fire af 10 soldater, der vender hjem fra international tjeneste, undlader at svare på spørgeskema, der skal afdække soldaternes psykiske sundhedstilstand.

4 af ti hjemvendte soldater undviger et spørgeskema, der skal afdække psykiske ar efter udsendelsen. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når danske soldater har været udstationeret i international tjeneste og vender hjem fra missionerne, bliver de tilbudt at svare på et spørgeskema, der skal afdække deres psykiske tilstand. Fire ud af 10 soldater vælger imidlertid ikke at svare. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en ny rapport fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

Ifølge rapporten, der afdækker soldaters psykiske sundhedsprofil før og efter udsendelse, er soldater under medicinering og med psykiske diagnoser netop overrepræsenteret i gruppen af soldater, der ikke reagerer på spørgeskemaet.

Leder af Forsvarets Videncenter for Veteraner, Mette Bertelsen, anerkender, at der er en udfordring, at nogle soldater hverken reagerer på skemaet eller opsøger hjælp på egen hånd.

I København er der ansat en medarbejder, som aktivt opsøger veteraner, ligesom soldaterne modtager et brev, der udtrykker forsvarets bekymring for deres velbefindende.

- Vi ved ikke præcist hvor mange af dem, vi ikke kan få kontakt til, der har problemer. Men vi taler om en lille gruppe. Vi har lavet en indsats, der betyder at alle udsendte får et brev to, fem og otte år efter de er vendt hjem, siger Mette Bertelsen til Jyllands-Posten.

I SFI-rapporten »Danske hjemvendte soldater – soldaternes psykiske sundhedsprofil før og efter udsendelse« fremgår det, at Forsvaret jævnligt udsender spørgeskemaer til danske veteraner for at få kontakt til dem, der kan have det psykisk svært og tilbyde dem bistand, men at 40 procent undlader at besvare skemaerne.