Veteraner savner militær-øjne på erstatningssager

Personer med erfaring fra udsendelser bør indgå i sagsbehandlingen i erstatningssager, mener veteranforening.

Det vil være godt for sagsbehandlingen i erstatningssager for veteraner, hvis personer med kendskab til livet som udsendt kastede øjnene på sagen. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Hver ottende gang en veteran modtager afslag på erstatning for en arbejdsskade, lyder begrundelsen, at veteranen slet ikke har posttraumatisk stress (PTSD). Det skriver Ugebrevet A4.

Det sker, på trods af at en eller flere psykiatere har stillet netop den diagnose.

Derfor vil det gavne det system, der skal behandle de sager, hvis et par øjne med kendskab til dagligdagen på en international mission var med til at vurdere den.

Det mener Niels Hartvig Andersen, der er landsformand for veteranforeningen Danmarks Veteraner.

- Man kan foreslå, at der kom en repræsentant fra Forsvaret - det kunne være fra fagforeningerne - hos Ankestyrelsen. En person, som soldaterne har tiltro til, siger han.

Sagerne behandles i dag hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen. Her kan man måske have svært ved at sætte sig ind i en udsendt soldats hverdag, mener Niels Hartvig Andersen.

- Der er eksempelvis nogle mineryddere, der aldrig har været ude af deres lejr og rode med miner. Men presset og stresset kan være nok til at udløse PTSD. Det er en meget svær boldgade, siger han.

Veteranforeningen forestiller sig et råd, hvor en person fra soldaternes fagforeninger og en fra militærets personalestyrelse kan se Ankestyrelsens afgørelser efter i sømmene.

Landsformanden har nemlig svært ved at forstå, hvordan offentlige styrelser og læger kan være uenige om en diagnose.

- Når de fremmeste læger og psykiatere giver diagnosen PTSD, så synes jeg, det er upassende, at der sidder nogle - undskyld mig - skrankepaver, som siger: Det tror jeg ikke på, siger Niels Hartvig Andersen.

Han erkender, at det kan være svært at vurdere, præcis hvad der udløser PTSD. Derfor håber han, at personer med erfaringer fra internationale udsendelser kan få lov at få et ord indført i vurderingerne.

/ritzau/