Veteran om lukning af Irak-kommissionen: »Det har været så grimt«

Lørdag eftermiddag demonstrerede danskere foran Christiansborg mod lukningen af Irak- og Afghanistan-kommissionen.

Demonstration på Christiansborg Slotsplads lørdag 8. august imod at nedlægge Irak-kommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lørdag eftermiddag er demonstranter samlet foran Christiansborg i København for at vise deres utilfredshed med, at den borgerlige regering har besluttet at lukke Irak- og Afghanistan-kommissionen.

På Facebook står 7.500 tilmeldt til demonstrationen, og en af dem er Jimmy Solgaard, som også skal holde tale ved arrangementet. Han har selv været overkonstabel af første grad og udsendt i Afghanistan som næstkommanderende.

»Jeg synes, det er et underligt signal at sende, at politikerne ikke vil snakke,« siger han og tilføjer:

»Det har været så skidegrimt det forløb, der har været med lukningen.«

Efter en karriere inden for Forsvaret har Jimmy Solgaard uddannet sig som journalist, og han arbejder i øjeblikket blandt andet på en dokumentar om den danske krigsindsats. I den forbindelse har han interviewet flere end 300 veteraner i Danmark og Storbritannien.

»Det er et forsøg på at gøre op med min egen samvittighed og stille nogle af de spørgsmål, jeg synes, vi skal stille os selv, vores politikere og vores allierede,« siger han om arbejdet.

»Når vi veteraner sidder sammen og snakker om de her ting, er vi rimelig kritiske og realistiske i forhold til, hvad der kan lade sig gøre, og vi kan godt se, at der er nogle ting, der kunne være blevet gjort bedre,« fortsætter han.

Demonstration på Christiansborg Slotsplads lørdag imod at nedlægge Irak-kommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Den tidligere soldat nævner eksempelvis procedurerne for, hvordan fanger udleveres på den rigtige måde, så man undgår at de udsættes for tortur.

»Vi snakker om de her ting. Vi er ikke ligeglade med, om grundlaget var i orden, og om politikerne har taget de rette beslutninger,« siger han.

Og du mener, at politikerne viser, de er ligeglade, når de nedlægger kommissionen?

»Det er i hvert fald det signal, de sender,« siger Jimmy Solgaard.

Skuespilleren Flemming Jensen taler ved demonstrationen på Christiansborg Slotsplads lørdag imod at stoppe Irak-kommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Bag demonstrationen på Christiansborg Slotsplads står gruppen De Visionære, som kalder sig en debat-gruppe, og som på deres Facebookside skriver, at de vil stille op til næste folketingsvalg.

Irak- og Afghanistankommissionen havde dels til opgave at undersøge baggrunden for Danmarks beslutning om at deltage i krigen i Irak, dels at undersøge, hvad de danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med tilbageholdelsen af personer under krigene i både Irak og Afghanistan.