Vestjysk krigsmuseum vil udstille kanon fra tysk ubådsvrag

Vestjysk krigsmuseum håber på lov til at bjærge kanon fra tysk ubåd fra første verdenskrig.

Myndighederne har endnu ikke taget stilling til, hvad der skal ske med vraget af en tysk ubåd fra første verdenskrig, der er lokaliseret i Nordsøen vest for Esbjerg.

Men finderen af vraget, Gert Normann Andersen fra Sea War Museum Jutland i Thyborøn, håber at kunne få mulighed for at bjærge ubådens kanon og udstille den på det vestjyske krigsmuseum.

- Vores museum fortæller historien om søkrigen under første verdenskrig, og vi har en af verdens største samlinger af marinekanoner fra den tid.

- Set med vores øjne vil den kanon være meget interessant at udstille sammen med historien om ubådens skæbne, siger Gert Normann Andersen, der også er direktør for dykkerfirmaet JD-Contractor, som stod for ekspeditionen.

Den dansk ekspedition gjorde det ekstraordinære fund i forbindelse med en skanning af havbunden. Det skete som led i forberedelsen til et TV-program, der sendes senere på måneden på DR3.

Ubåden af typen UC30 forsvandt med besætningen på 23 mand i 1917. Den var på vej mod farvandet syd for Irland, hvor den skulle lægge miner ud.

Men undervejs fik den maskinproblemer og måtte returnere til Tyskland. For at undgå at blive opdaget af englænderne søgte ubåden tæt ind mod den danske kyst.

Her sejlede den selv på en mine, der var udlagt af de allierede styrker få uger forinden, og besætningen omkom på bunden af havet.

Om bord på vraget er 18 intakte miner og seks torpedoer, og Søfartsstyrelsen har udstedt et forbud mod at fiske, ankre og dykke på stedet.

Gert Normann Andersen betegner fundet af ubåden som unikt.

- Den er unik på den måde, at vi ikke havde drømt om at finde den så tæt ved land. Man kan se fyret ved Blåvand og de nærliggende husene. Det er helt usædvanligt, at den kom så tæt på land, siger Gert Normann Andersen.

Myndighederne skal nu tage stilling til, om ubåden skal bjærges, sprænges væk eller blive liggende.

Chefen for Søværnets Minørtjeneste, orlogskaptajn Lars Møller Pedersen, siger, at forsvaret er klar til at hjælpe, hvis man bliver bedt om det.

- Lige nu gør vi intet ved vraget, fordi sprængstofferne ligger mest sikkert, hvor de ligger, og fordi vi afventer beslutninger om, hvad der skal ske med vraget, siger han.

- Skulle nogen bede os om at assistere, så er der to forskellige måder at håndtere det på. Man kan fjerne sprængstofferne fra det sted, de er placeret, og tage dem med et andet sted hen og bortsprænge dem. Eller man kan sprænge materialerne på stedet, siger han.

Vælger man sidstnævnte løsning vil det ifølge orlogskaptajnen betyde, at alt i og omkring vraget bliver ødelagt.

/ritzau/