Vestens ledere fordømmer »forfærdelige« russiske angreb og varsler en reaktion

Flere af Vestens ledere, herunder den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod, er gået til tasterne for at fordømme de militære angreb, der i disse timer finder sted i Ukraine. Jeppe Kofod skriver, at der skal koordineres den »stærkest mulige« internationale reaktion. USAs præsident, Joe Biden, siger, at USA og dets allierede vil indføre »strenge sanktioner« mod Rusland.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Vladimir Putin siger, at Rusland har sat en militær operation i gang i Donbas i det østlige Ukraine, hvilket nu fordømmes af en længere række vestlige ledere.

Det oplyste Vladimir Putin i en uventet tv-tale natten til torsdag dansk tid ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Situationen får udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at skrive på Twitter:

»Danmark fordømmer disse forfærdelige angreb af Rusland mod Ukraine.«

Jeppe Kofod kalder angrebet et »afskyeligt brud på international lov«.

Samtidig mener han, at »Rusland bærer det fulde ansvar for denne unødige konflikt«, og at der nu skal koordineres med allierede og partnere for at opnå den »stærkest mulige« internationale reaktion.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver via Statsministeriet på Twitter:

»Et militært angreb på en fri og suveræn nation har ingen plads i vores tid. Ruslands handlinger er fuldstændig uacceptable.«

Mette Frederiksen påpeger, at situationen vil få konsekvenser.

​Reaktion fra flere af Vestens ledere

USAs præsident, Joe Biden, har orienteret Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, om, at USA og dets allierede vil indføre »strenge sanktioner« mod Rusland.

Det er sket i et telefonopkald torsdag morgen dansk tid i et telefonopkald mellem de to præsidenter, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Joe Biden har også sagt, at USA vil fortsætte med at hjælpe og støtte Ukraine.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, fordømmer også på det kraftigste angrebet mod Ukraine.

»I disse mørke timer går vores tanker til Ukraine og de civile kvinder, mænd og børn, der står over for uprovokerede angreb og frygter deres liv,« skriver hun på Twitter.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, fordømmer også på det kraftigste Ruslands angreb på Ukraine natten til torsdag. Han skriver på Twitter, at det er en grov krænkelse af international lov, og det bringer utallige civile liv i fare.

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, kræver, at Rusland omgående standser sin militære operation i Ukraine. Det skriver nyhedsbureauet Reuters torsdag morgen.

Olaf Scholz siger, at dagen i dag vil blive husket som en forfærdelig dag for Ukraine og en sort dag for Europa.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har i nattens løb talt med Volodymyr Zelenskyj om Ruslands militære operation i det østlige Ukraine.

I samtalen drøftede de, hvilke skridt de nu skal tage efter præsident Putins »uprovokerede« angreb. Det fremgår af et tweet fra Johnson.

»Storbritannien og vores allierede vil reagere beslutsomt,« skriver Boris Johnson.

Ledere fra G7-landene vil torsdag holde et virtuelt møde for at diskutere krisen i Ukraine. Det oplyser Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

G7 består af USA, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien, Japan og Canada.