Vestegnsskole advarer forældre om en »voldtægtskultur« mod eleverne – nu går forældre til politiet

Københavns Vestegns Politi øger patruljering omkring Fløng Skole, efter det torsdag kom frem, at elever fra skolen og byens ungdomsklub har fortalt, at de bliver udsat for særdeles krænkende adfærd fra »halvvoksne mænd«, når de opholder sig på skolens område i aftentimerne.

Fløng Skole, på billedet, har sendt en mail ud til forældrene for de ældste klasser og advaret mod, at piger kan blive udsat for krænkelser i fritiden, hvor de typisk hænger ud ved Den Blå Plads. Skoleledelsen på Fløng Skole har ikke ønsket at udtale sig til Berlingske om deres besked til forældrene om en »overgrebskultur«, de ældste elever udsættes for. Det var heller ikke muligt at besøge skolen fredag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix

I skolegården på Fløng Skole spiller eleverne basketball. En gruppe ældre elever spiller rundbold på den anden side af vejen. Det er sidste skoledag på den lokale skole mellem Høje Taastrup og Roskilde.

Men det er også her i skolen, at piger fra de ældre klasser har fortalt om at blive hevet fat i og trukket ind i buskadser af halvvoksne mænd. Om at blive tilbudt penge for at vise sine bryster, og om at måtte råbe om hjælp for at slippe fri. En besked fra skolens ledelse om disse forhold på forældreportalen Aula fik adskillige forældre til at reagere. Og Jesper Reib Nielsen, der er far til en datter i 7. klasse, er bange for sin datters ve og vel, fortæller han fredag til Berlingske.

»Jeg blev ked af at høre, at sådan nogle ting foregår på min datters skole. Det er sørgeligt, og jeg håber, at der kan blive gjort noget ved det.«

»Det gør mig ked af det, hvis min datter eller nogen fra hendes klasse skal udsættes for sådan nogle ting,« siger Jesper Reib Nielsen.

Jesper Rieb Nielsen er en af de bekymrede forældre, der har en datter i 7. klasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix.

Det er få dage siden, at skolens forældre modtog en opsigtsvækkende besked fra skolens ledelse, der advarer mod en »voldtægtskultur«, når de unge mennesker fra byen drikker omkring skolens område om aftenen:

»Vi har flere piger, som fortæller om, hvordan de bliver hevet fat i, trukket ind i buskadser, generelt isoleret fra deres venner og gruppen for at få tilbud om penge, hvis de fx viser deres numse/bryster. Mere grelle tilfælde, hvor pigerne har skullet vriste sig fri fra mændenes greb samt sparke og råbe om hjælp for at slippe for deres berøringer,« lød det i en besked til forældrene med børn i 6.-9. klasse. Ifølge skolen er der tale om halvvoksne mænd, der kommer fra boligområdet Charlotteager, fem kilometer derfra.

»Sådan som det bliver fortalt, vurderer vi, at det er et spørgsmål om tid, før en voldtægt finder sted,« lød konklusionen i brevet, der tilføjede, at Høje Taastrup Kommunes SSP-afdeling samt det lokale politi er blevet underrettet.

Berlingske har kontaktet skolens ledelse for at få svar på en række spørgsmål. Hvor stammer oplysningerne fra? Hvor alvorlige er indicierne? Og hvem er det, der angiveligt udsætter piger helt ned til 6. klasse-alderen for befamling og krænkelser?

Men det har ikke været muligt at få en kommentar, og skolens ledelse afviser enhver kontakt med Berlingske. Heller ikke den lokale ungdomsklub, der har hjulpet skolen med at få fortællingerne frem i lyset, har ønsket at kommentere forløbet.

Politiet øger patruljering

Fredag, dagen efter at sagen kom til offentlighedens kendskab, gik Københavns Vestegns Politi ind i sagen for at undersøge omstændighederne nærmere, og det har ført til en øget patruljering i området.

Politiet oplyser, at det ikke tidligere har modtaget anmeldelser om krænkelser i området. Men efter skolens ledelse skrev beskeden og omtalen i flere medier, har forældre siden kontaktet politiet på baggrund af skolens reaktion. Hvad henvendelserne konkret indebærer, er det for politiet for tidligt at oplyse. Det siger politiinspektør ved Københavns Vestegns Politi, Mogens Lauridsen, til Berlingske fredag eftermiddag.

De voldsomme hændelser for de lokale piger skulle angiveligt foregå i aftentimerne, hvor de unge mødes, hører musik og drikker alkohol. De sidder på skolens boldbaner og på multibanen på den anden side af vejen. Det er også her, de ældre klasser sidder i grupper i sommerhalvåret.

Ifølge Københavns Vestegns Politi blev de kontaktet af Høje-Taastrup Kommune i marts i år angående møderne i området. Dengang var bekymringen, at coronaretningslinjerne kunne være overskredet, både hvad angik antallet af unge, der opholdt sig sammen, og at flere unge angiveligt drak af de samme flasker, når de indtog alkohol på området.

»Siden har vi haft patruljeringer i området, men vi kan ikke bekræfte, at der har været overtrædelser af retningslinjerne. Og vi har først hørt om den krænkende adfærd, da det kom frem i medierne torsdag,« siger politiinspektør Mogens Lauridsen.

»Vi har forsøgt at finde ud af, om de alvorlige oplysninger i beskeden på Aula er rigtige. Hvis det er rigtigt, og der er foregået noget ulovligt, er det selvfølgelig noget, vi skal undersøge, opklare og straffe folk for. Derfor opfordrer vi også til, at folk henvender sig, hvis de har noget kendskab til de hændelser, der er foregået,« siger politiinspektøren videre.

Charlotteager kan være involveret

I beskeden fra skoleledelsen står videre, at der er tale om unge mennesker fra Hedehusene og Charlotteager, der »udviser rigtig bekymrende adfærd i form af voldtægtskultur« til festerne.

Charlotteager er et boligområde i nabobyen Hedehusene, der indtil december 2019 var på Danmarks såkaldte ghettoliste. Men hvad skoleledelsens udlægning bygger på, har ikke været muligt at få opklaret.

Fløng Skole har sendt en mail ud til forældrene for de ældste klasser og advaret imod, at pigerne kan blive udsat for krænkelser i fritiden, hvor de typisk hænger ud ved Den Blå Plads. Det hævdes i mailen, at det er unge mennesker fra boligområdet Charlotteager, der krænker pigerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix.

Mogens Lauridsen fra Københavns Vestegns Politi har heller ikke kunnet komme det nærmere, og derfor har det ikke været muligt at få oplyst alder, baggrund og etnicitet på dem, skolen omtaler som krænkere i deres besked til forældrene.

»Da vi ikke har fået nogen anmeldelser, kan vi ikke komme nærmere, hvem der har deltaget. Det er derfor, vi opfordrer til, at folk, der har set eller hørt noget, henvender sig med oplysningerne,« siger Mogens Lauridsen.

Udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), reagerede på Facebook torsdag ved at skrive:

»Det er så hamrende vigtigt, at det ikke bliver pigerne, der må blive hjemme. De skal ikke have indskrænket deres frihed på sommeraftener. Det må være disse klamme mænd, der skal jagtes ned. Og bag lås og slå, hvis de begår voldtægt og overgreb. Og sendes ud af landet på røv og albuer, hvis de er udlændinge.«

Formand for Institutions- og Skoleudvalget i Høje-Taastrup Kommune, Kurt Scheelsbeck (K) har til Berlingske forklaret, at kommunen har kendskab til fire eller fem mænd, der har stået for salg af stoffer i området, men at der ikke før har været anmeldelser om overgreb.

I Fløng er skolens elever nu gået på sommerferie ovenpå den voldsomme besked fra skolens ledelse. Tonerne fra den »Ferie, Ferie, Ferie« fra »Far til Fire«-filmene lyder fra skolegården, mens eleverne cykler væk.

Fløng Skole har sammen med Høje-Taastrup Kommune indkaldt til et forældremøde mandag i den kommende uge for at drøfte, hvad der skal ske fremover. Foreløbig lyder meldingen, at kommunens gadeplansmedarbejdere vil holde ekstra øje med området om aftenen.

Den Blå Plads ved Fløng Skole. Det er her skolens større elever hænger ud om aftenen om sommeren og angiveligt antastes af unge fra en nærliggende boligblok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix.