Vestegnskommune frygter nye skolelukninger: Sætter nu ind med massiv testindsats

Frygten er, at skolebørn, der i Ishøj flere gange er blevet sendt hjem, vil opleve dette på ny, når de vender tilbage fra skole. Nu sætter Ishøj Kommune atter en gang ind med massiv testindsats.

Ishøj Kommune har mange gange haft landets højeste coronasmittetal. Nu stiger smitten i kommunen atter, og borgmesteren frygter, at det kan betyde nye skolelukninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunen er særdeles øvet i det, og endnu en gang sætter Ishøj ind med massiv testindsats for at modvirke, at skolebørn på ny må sendes hjem, når de vender tilbage fra sommerferie.

»Vi ved, hvor skuffede og kede af det børnene bliver, når de bliver sendt hjem på grund af smittespredning. Med en testindsats før opstart kan vi sammen med børnefamilier gøre en indsats for, at det ikke sker,« siger borgmester Ole Bjørstorp (S) i en pressemeddelelse.

25. maj i år blev grænsen for, hvornår en kommune skal lukke på grund af smitte, hævet. Tidligere hed det en incidens på 200, derefter 250 og i maj blev grænsen så hævet til 300.

Ingen kommuner kysser i øjeblikket grænsen for nedlukning, men Ishøj Kommune ligger nummer fem over kommunerne med mest smitte, og det går endnu en gang den forkerte vej.

Kommunens testjusterede incidens er pr. 4. august 228,78 og er steget fra 133,2 over de seneste seks dage.

Ishøj Kommune har i samarbejde med Region Hovedstaden aftalt ekstra testkapacitet inden skolestart. Udover regionens faste PCR-teststed i den tidligere kiropraktorklinik får Ishøj pop up-teststeder følgende dage:

Søndag 8. august klokken 15 til 20 i Ishøj Kulturhus og Moské, Industriskellet 4.

Mandag 9. august klokken 15 til 20 i Kulturium Musikteater, Ishøj Østergade 28.

Tirsdag 10. august klokken 15 til 20 i Kulturium Musikteater, Ishøj Østergade 28.

At Ishøj har prøvet det før, er næsten en underdrivelse. I løbet af 2020 og begyndelsen af 2021 toppede kommunen ofte listerne over smitte i danske kommuner og måtte flere gange lukke ned.

Særlige tiltag blev gjort i kommunen, der blandt andet bød på opsøgende medarbejdere fra Styrelsen for Patientsikkerhed, der stemte dørklokker og uddelte informationsmateriale om testmulighederne.

I april i år udtalte borgmester Ole Bjørstorp til Berlingske, at den høje smitte i kommunen er båret af kommunens høje andel af tosprogede.

»Vi har rigtig mange tosprogede, og selvom de siger, at de overholder retningslinjerne, så må vi konstatere, at det kan ikke være rigtigt, for smitten bliver ved med at være høj. Som det ser ud nu, så kommer vi ikke til at åbne skolerne på den her side af sommerferien,« lød det dengang.

Opfordringen fra kommunen lyder på ny, at forældre og børn bliver PCR-testet for at undgå smittespredningen, skriver kommunen i pressemeddelelsen.