Vestegnens Politi revurderer fodboldindsats efter ballade

Københavns Vestegns Politi skal betale en forhøjet erstatning til 357 fodboldfans, som blev frihedsberøvet efter en superligakamp sidste år. Politiet har siden revurderet sin indsats i forbindelse med fodboldkampe, fortæller politidirektøren.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

357 fodboldfans får nu forhøjet deres erstatning for ulovlig frihedsberøvelse, efter Københavns Vestegns Politi sidste år i december placerede dem mellem hinandens ben på jorden efter en kamp mellem FCK og Brøndby på Brøndby Stadion.

Politiet har erkendt, at frihedsberøvelserne ikke var i overensstemmelse med politiloven, og onsdag forhøjede Københavns Byret fansenes erstatning fra 2.500 kroner til 4.000 kroner per mand.

»Inden vi tager stilling til, om sagen skal ankes, vil vi først have lejlighed til at studere dommens præmisser nærmere,« udtaler politidirektør Kim Christiansen i en pressemeddelelse.

Han ærgrer sig over, at en fodboldkamp ender i uroligheder og koster samfundet millioner af kroner.

»Det skal være trygt og rart at gå til fodboldkamp på Vestegnen, men det er ikke politiets ansvar alene. Det må være en fælles sag for alle aktører, blandt andet for klubberne, for fans fra begge hold og også for politiet,« siger politidirektøren.

Siden kampen 1. december har Københavns Vestegns Politi evalueret sine fodboldplaner og overvejet mulige tiltag til at forhindre uroligheder.

»Er det sikkerhedsmæssigt fornuftigt at afvikle en kamp sent på dagen, så ballademagere kan gemme sig i mørket? Kan vi bedre adskille ballademagere fra de mange fredelige fans, og bør udeholdets fans ankomme til stadion og forlade stadion på en måde, politiet bedre kan kontrollere? Der er en række spørgsmål, vi må se på og drøfte med de involverede parter,« siger Kim Christiansen.

De mange fodboldtilhængere havde krævet 6.500 kroner hver i kompensation. Alligevel er de tilfredse med onsdagens dom, fortæller deres advokat, Christian Dahlager:

»Vi er meget tilfredse med, at man er gået udover normalerstatningen på 2.500 kroner og har forhøjet den til 4.000 kroner, for det har været en ekstraordinær forkert situation fra politiets side. Man har jo unødigt tilbageholdt folk. Det er en stor sejr, at man bryder med grundtaksten,« siger han.

Fodboldfansene havde krævet 6.500 kroner hver, fordi de mener, at frihedsberøvelsen også var i strid med forsamlingsfriheden og den europæiske menneskerettighedskonventions artikel fem om personlig frihed. Derudover mener de, at de har været udsat for tortur og umenneskelig eller nedværdigende behandling, fordi det ikke var alle, der fik siddeunderlag og blev tilbudt vand og mulighed for toiletbesøg.

Det var byretten dog ikke enig i.

»Selve det, vi kalder torturerstatningen, altså den måde politiet har opført sig på i forhold til adgang vand og toiletbesøg, det var dommeren ikke enig i. Det overvejer vi derfor nu, om vi skal anke,« siger Christian Dahlager.

Da fodboldkampen på Brøndby Stadion 1. december var fløjtet af, fulgte Københavns Vestegns Politi cirka 1.500 FCK-fans til Glostrup Station, for at der ikke skulle opstå konfrontationer med Brøndby-fans. Men alligevel begyndte mellem 30 og 50 FCK-fans undervejs at udøve hærværk og kaste med sten.

Herefter blev cirka 480 personer, som var på vej til stationen, placeret på jorden og tilbageholdt, fordi politiet skulle registrere dem.