Vestager vil i dialog med statsministeren

Statsministeren behøver ikke at afskrive DF, men han skal vise samarbejdsvilje, hvis den radikale leder skal pege på ham som statsminister inden et valg. Til gengæld vil hun være imødekommende.

Den nye formand for den radikale folketingsgruppe, Margrethe Vestager, sender nu en åben invitation til statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Hun mener, at han allerede er begyndt at bevæge sig i den rigtige retning, og hvis Fogh for alvor viser, at han er interesseret i et samarbejde bl.a. om en skattereform så kan det meget vel ende med, at hun peger på ham som statsminister allerede inden valgaftenen.

»Vi vil gerne pege inden valget, fordi det er det enkleste for vælgerne, og når vi ikke kan gøre det nu, så er det fordi, vi har svært ved at se en oplagt regering,« siger Margrethe Vestager.

»Men hvis vi kan bidrage til en anden vision for Danmark, end den der er lagt med Dansk Folkeparti, så skal vi være der, og vi oplever, at statsministeren bevæger sig. Venstre er et af de partier, der allermest drevent flytter sig efter de politiske rum, der åbner sig, og Det Radikale Venstre er forpligtet til at skubbe på den proces,« siger hun.

Brud med DF unødigt
Selvom Margrethe Vestager afviser at indgå i en parlamentarisk flertalskonstellation med Dansk Folkeparti, mener hun ikke, at Fogh nødvendigvis behøver at gå så langt som fuldstændigt at bryde med Pia Kjærsgaard inden et valg, for at hun skal pege i hans retning.

»For min skyld behøver han ikke at afsværge en samarbejdspartner, men han må komme med noget politik, som vi oplever som relevant, og han må invitere til nogle drøftelser og samtidig gøre det klart for DF, at det ikke altid kan blive på deres måde,« siger hun.

Blandt andet skal Fogh allerede nu være villig til at bløde op på skatteområdet, hvis han vil gøre sig håb om Vestagers støtte.

»I følge deres egen logik er det jo sådan, at alt skal være sagt inden et valg, og ellers kan man ikke noget. Det betyder, at hvis ikke de siger, hvad de vil med skatten, så er det meget svært at forestille sig, at man kan lave en skattereform. De bliver nødt til at komme frem i skoen og sige, at de er med på, at der godt kan ske noget på det område.«

Højaktuelle områder
EU-traktaten, klimatopmødet i København i 2009, kvalitetsreformen og statsministerens nylige melding om behovet for at åbne yderligere for udenlandsk arbejdskraft er ellers alle højaktuelle områder, hvor regeringen og de Radikale bør kunne finde et fint, fælles fundament for en kommende regeringsperiode, vurderer Margrethe Vestager.

»Jeg synes da, det er en udmærket dagsorden. Men der må nogle konkrete forslag på bordet, og det bliver også interessant at se, om vi f.eks. bliver inviteret til finanslovsforhandlinger, eller om det reelt er aftalt med DF på forhånd. Det er jo der, man kan se, om der er en villighed til at give plads til andre.«

De seneste uger har nemlig - på trods af Foghs retorik - også budt på flere skuffelser for Margrethe Vestager.

»Det er lidt ærgerligt, at regeringen - selvom de havde et fint, bredt flertal med Socialdemokraterne og os - alligevel laver en smal aftale om de irakiske tolke med DF, ligesom vi ikke kan indgå en aftale om naturparker, før DF giver lov osv, osv. Det er jo fint nok, at Fogh siger de rigtige ting, men det nytter ikke meget, når han altid kommer med Pia Kjærsgaard i hånden og siger, at hun skal sige ja, før han må.«