Vestager vil afskaffe faste fridage

Margrethe Vestager lægger op til en ommøblering af velfærden i sin tale ved de Radikales landsmøde.

Der bliver ikke råd til det hele, siger den radikale leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen

Mens skvulpene fra Simon Emil Ammitzbølls flodbølge så småt er taget af, gik Margrethe Vestager i dag på talerstolen ved de Radikales landsmøde og tog hul på en ny bølge. I kampen om arbejdshænder og økonomisk stabilitet foreslog partilederen at faste fridage afskaffes.

”Hvis vi alle sammen – alle 2,82 millioner på arbejdsmarkedet - er villige til at opgive tre fridage og arbejde i stedet, svarer det sådan cirka til at rykke efterlønnen to år og 30.000 flere bliver på arbejdsmarkedet,” sagde Vestager.

Blandt budene var afskaffelse af for eksempel Store Bededag og anden pinsedag. Og i en hilsen til SF foreslog hun også første maj, hvorefter hun konstaterede, at ”det nok ikke ville være Villys kop øl”.

Afskaffelse af faste fridage kan dog godt erstattes af andre muligheder slog partilederen fast. Faktisk havde hun en hel liste klar; med forslag til, hvor arbejdshænderne bliver flere: Afskaffelse af efterlønnen, sætte efterlønnen op med to år, lavere skat på arbejde og højere skat på forurening samt bedre rekruttering af arbejdskraft fra udlandet.

Kampen om arbejdshænder er et led i den debat næstformand, Morten Østergaard, i dag startede op i Berlingske Tidende. Her afslører han, at de Radikale vil lade sig inspirere af Ny Alliance og bejle til de moderne mennesker, der ønsker reformer og et åbent Danmark.