Vermund kalder Støjbergs snak for hykleri: »Jeg kan godt forstå, hvis der er nogen, der tænker, at hun er utroværdig«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

I de målinger, der er lavet efter lanceringen af Danmarksdemokraterne, er Pernille Vermunds parti, Nye Borgerlige, gået tilbage. Inger Støjbergs parti ligger til gengæld til 10 procent af stemmerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser og velkommen til denne lørdags nyhdsoverflyvning.

Sommerferien er ved at være slut for de fleste – også på Christiansborg, hvor en ny politisk sæson står for døren. På boligmarkedet annulleres købsaftaler som aldrig før, og i Tyskland taler politikerne om folkeopstande og plyndringer, hvis Putin potentielt lukker for gassen.

Traditionen tro giver Berlingske dig her et overblik over dagens væsentligste historier, og der er nok at tage fat på.

God læselyst. Lad os komme i gang!

Købsaftaler annulleres på stribe

En ny og »ulykkelig« tendens er ved at brede sig på boligmarkedet. For et stigende antal oplever, at underskrevne købsaftaler bliver annulleret af banken.

Ifølge Lennart Christensen, som er administrerende direktør og medstifter af Købersmægler, har rådgivningsfirmaet oplevet, at helt op mod en fjerdedel af handlerne er blevet rullet tilbage af enten boligkøberne eller boligkøbernes bank.

»Det har vi aldrig oplevet før. Når boligkøberne ønsker at trække sig fra en handel, så skyldes det i høj grad, at en række boligkøbere får kolde fødder som et resultat af den usikkerhed, der er på boligmarkedet om, hvor vi bevæger os hen,« siger direktøren i Købersmægler, som rådgiver boligkøbere i omkring 3.000-3.500 bolighandler om året.

Når købsaftalerne annulleres af banken skyldes det, at de ganske enkelt ikke kan godkende finansieringen som resultat af faldende rådighedsbeløb og de markant højere renter.

Læs hele historien her.

Ny politisk sæson

Vi står i det kommende år over for et folketingsvalg, og i disse uger er partierne netop i gang med at fintune deres kampagner. Ifølge Berlingskes politiske kommentator Bent Winther bliver det et valg, som vil »ruske og vride det politiske landkort så voldsomt, at det ikke bliver til at kende igen«.

Hele 15 partier stiller op, og statsministeren kan efter valget både være rød, blå eller lilla. Berlingskes Bent Winther tegner et kort over den politiske sæson, som indledes med sommergruppemøder i næste uge, og som uden tvivl vil stå i valgets tegn.

Læs hele Bent Winthers analyse her.

Opgør på højrefløjen

Vi bliver ved dansk politik. Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne har meldt sig på banen og indkasseret 10 procent af stemmerne i de seneste målinger til skade for Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, som mister opbakning.

Nu går sidstnævntes partileder Pernille Vermund til modangreb på Støjberg.

»Jeg kan godt forstå, hvis der er nogen, der tænker, at hun er utroværdig«, siger Vermund til Politiken og henviser til, at Støjberg i 2015 som en del af Venstre argumenterede for at afskaffe retsforbeholdet, selvom hun senere har indrømmet, at hun i virkeligheden var imod en afskaffelse.

Læs hele historien her.

Herlufsholm får ny rektor

Efter offentliggørelsen af TV 2s dokumentar »Herlufsholms hemmeligheder« har Danmarks ældste kostskole været i et massivt stormvejr, der var medvirkende til, at skolens tidligere rektor Mikkel Kjellberg blev afskediget. Men nu har Herlufsholms bestyrelse udpeget en ny rektor. Det bliver den 57-årige Gitte Nørgaard, der skal stå i spidsen for en kulturændring på skolen Herlufsholm.

»Jeg vil gerne tættere på eleverne, end jeg er i mit nuværende job. Teenagere er skønne at arbejde med. Derfor synes jeg, at det er en utroligt spændende stilling på Herlufsholm,« siger den kommende rektor til Sjællandske Medier.

Hun er den første kvinde, som bliver rektor for den traditionsbundne skole, der har eksisteret i mere end 450 år. Gitte Nørgaards vigtigste opgaver bliver med formandens ord at give eleverne en tryg hverdag og genskabe tilliden til skolen.

Læs hele historien her.

Europa forberedt på massivt blackout af gas

Over hele Europa erkender eksperter, at risikoen for blackout, hvis Putin slukker for gassen, er vokset gevaldigt på grund af krigen i Ukraine. I Tyskland taler politikerne om folkeopstande og plyndringer, mens franskmændene risikerer daglige strømafbrydelser.

»Hvis gasforsyningen af en eller anden grund bliver meget dårligere, end vi antager i øjeblikket, så kan faren for strømudfald og blackout – lokalt, regionalt eller et rigtigt stort blackout – stige markant, det er klart,« fastslår Wolfram Geier, der er afdelingsleder for risikomanagement og internationale relationer i Direktoratet for Befolkningsbeskyttelse og Katastrofehjælp, en offentlig styrelse under det tyske indenrigsministerium.

Læs hele historien her.

Det sker i dag

Pilotforeningerne i Norge, Sverige og Danmark har stemt om SAS-aftalen. Resultatet vil blive offentliggjort i dag.

Dronning Margrethe besøger Tønder, hvor hun blandt andet skal besøge Tønder Rådhus og besigtige udgravningen af havnefronten på Skibbroen. Dagen slutter på Kongeskibet Dannebrog, hvor dronningen vil modtage en række gæster kl. 19.

Verdensmesterskaberne i ridesportsgrenene spring, dressur, paradressage og voltigering afvikles i Herning  fra i dag til og med 14. august.

Derudover er det i dag 77 år siden, at amerikanerne kastede en atombombe i den japanske by Hiroshima i 1945. Det anslås, at det samlede antal døde kom op på mellem 70.000 og 120.000. Den 9. august faldt den anden og sidste atombombe i krigen over byen Nagasaki. Den bombe dræbte cirka 30.000 mennesker.

Det var alt, vi nåede i dag. Tak, fordi I læste med. Dagens overblik vender tilbage i morgen.