Verdensstjerne siger fra over for Spotify: Spreder misinformation om »hypnose« af befolkningerne

Dagens overblik: Bliver Danmark sig selv om få dage? Morten Messerschmidt vil være blød chef – og så kan Danmark blive det nye Norge.

Den canadiske legende Neil Young har fået nok af Spotiy og en af tjenestens allermest populære podcast. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alice Chice/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til det friske morgenoverblik en kølig januarstund, hvor dagene bliver stadig lysere.

Der er også lys forude, når det gælder pandemien. I dag tegner til at blive skelsættende.

Det er to år siden, at coronavirussen krøb ind under huden på os. Siden har vi måtte lære at leve med mundbind, nedlukninger og coronapas.

Alt dette kan være fortid om ganske få dage. Epidemikommissionen vil ifølge Berlingske og andre mediers oplysninger indstille til regeringen, at alle restriktioner forbundet med kategoriseringen som »samfundskritisk« ophører 31. januar. En bred palet af Folketingets partier er enige.

Om statsminister Mette Frederiksen (S) følger indstillingen og dropper restriktionerne, vil sandsynligvis vise sig ved et pressemøde, som ventes at finde sted klokken 18 i aften. Du kan naturligvis følge med her på Berlingske.

Før vi hopper videre til dagens historier, kommer her dagens smittetal:

Den danske duks bryder ud

I Østrig har parlamentet vedtaget en omstridt lov om vaccinepligt for alle over 18 år. Efter 14. marts vil uvaccinerede modtage bøder på 4.500 kroner, hvis de bliver fanget i en stikprøvekontrol. Billedet her er fra en demonstration 8. januar i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Florian Wieser/APA/AFP/Ritzau Scanpix.

Hvis Mette Frederiksen beslutter sig for at følge Epidemikommissionens anbefalinger om at droppe stort set alle restriktioner, så går Danmark forrest, idet vi sammen med England i dette tilfælde vil have de måske mest lempelige coronaregler i den vestlige verden. Torsdag forsvinder stort set alle restriktioner i England, har premierminister Boris Johnson varslet.

Men smittetallet fortsætter med at stige i det meste af Europa, og i andre lande indfører og overvejer man nye, hårde tiltag.

Du kan læse, hvilke lande det drejer sig om, i Berlingske.

Vil coronavirussen overraske igen?

Ser vi på coronavirussens historik, er der dog god grund til at være skeptisk. For gang på gang har den overrasket alle, skriver Politiken i denne analyse.

Vi genåbnede samfundet i maj forrige år, efter at den første coronabølge lagde sig. Dengang troede vel de færreste, at det hele skulle lukke igen, men kun et halvt år senere steg smitten på ny og satte gang i en nedlukning hen over julen.

Og så skulle vaccinerne sikre os frihed, skriver Politiken. Sådan gik det ikke, for deltavarianten opstod. Og sidenhen kom omikron snigende og skabte stor bekymring, inden man fik et overblik over, hvor syg man typisk bliver af varianten. Hvem siger, at en ny variant ikke kan slå benene væk under os?

»Det skriver vi ikke for at pege fingre ad dem, der har haft ansvar for at håndtere den største sundhedskrise i 100 år, men for at minde om, at vi før har stået et sted, hvor vi troede, at lige om lidt var det slut,« skriver Politiken i analysen.

»De kan have Rogan eller Young – ikke begge.«

Sådan skriver den canadiske musiker Neil Young i et åbent brev henvendt til musiktjenesten Spotify, hvor han forlanger sin egen fjernet. Det skriver blandt andre Tv2.dk på baggrund af artikler i amerikanske og britiske medier.

Protesten er foranlediget af, at man på samme tjeneste kan høre den uhyre populære podcast »The Joe Rogan Experience«. Her har værten – Joe Rogan – sammen med sine gæster blandt andet diverteret med teorier om, at statsledere under coronapandemien og det intensive vaccinationsprogram har »hypnotiseret« deres befolkninger.

»Spotify spreder misinformation om vaccinerne, hvilket potentielt kan forårsage dødsfald blandt dem, som tror på det,« skriver Neil Young.

Og han står ikke alene med kritikken: Tidligere har 270 læger, videnskabsfolk og undervisere formuleret samme indvending mod Joe Rogans podcast. Spotify har ikke svaret på anklagerne. »The Joe Rogan Experience« er lige nu den mest populære podcast på Spotify i USA, Canada og Storbritannien – Rogan fik i 2020 intet mindre end 100 millioner dollar for rettighederne til showet.

Vil være en blød chef

Morten Messerschmidt vil tale med alle partiets folketingsmedlemmer om den fremtidige ledelse af partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Vi springer videre til efterdønningerne af den højdramatiske weekend i Dansk Folkeparti.

I et interview til Jyllands-Posten løfter den nyslåede formand, Morten Messerschmidt, noget af sløret for, hvordan han vil samle det dybt splittede parti.

Han vil væk fra den topstyring, som har kendetegnet partiet under blandt andre Pia Kjærsgaards ledelse. I stedet vil han holde samtaler med partiets øvrige 15 folketingsmedlemmer for at høre deres holdning til tumulten i partiet. Han vil være en »inkluderende« formand, der ikke blot »møver« sin mening igennem, siger han.

Aner man konturerne af blød leder? Det vil den kommende tid vise.

Danmark kan blive det nye Norge

Andre lande har også planer om energiøer, og hvis Danmark tøver med at få sat gang i udbuddet om energiøen i Nordsøen, risikerer vi at blive overhalet. Det mener Andel, PFA og PensionDanmark, der er en del af VindØ-konsortiet, som gerne vil bygge Danmarks første energiø. Fra PensionDanmarks hovedkvarter på Langelinie peger administrerende direktør Torben Möger Pedersen ud mod Flakfortet i Øresund. Danmarks første kunstigt skabte ø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Vi fortsætter morgenens overblik med et grønt opråb.

To pengestærke konsortier står klar til at bygge regeringens hedeste grønne drøm – energiøen i Nordsøen. Det skriver Berlingske.

Det går dog alt for langsomt, lyder det fra investorerne bag det såkaldte VindØ-projekt. Hvis der bliver skruet op for farten, kunne de have øen klar allerede i 2027, lyder det fra investorerne.

Energiøen kan gøre Danmark til den absolut førende nation, når det kommer til at høste Nordsøens enorme vindressourcer. Energiressourcer, der hverken løber tør eller er en katastrofe for klodens klima. Klimaminister Dan Jørgensen (S) er dog ikke enig i kritikken om nøl.

Det sker i dag

Klokken 18 ventes statsminister Mette Frederiksen efter alle pejlemærker at holde pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet om coronasituationen.

Klokken 17 holder Amnesty International en fakkeldemonstration foran den kinesiske ambassade i Hellerup. Formålet er at vise Kina, at den olympiske flamme også skal brænde for ytringsfriheden.

Klokken 20.30 møder det danske herrelandshold i håndbold Frankrig i den fjerde og sidste EM-mellemrundekamp. Kampen spilles i Budapest.

Og så besøger en embedsmandsdelegation fra Rwanda Danmark fra 26. til 28. januar. Det sker, efter at Danmark sidste år indgik en kontroversiel samarbejdsaftale med Rwanda om et tættere asyl- og migrationssamarbejde.

Hermed takker morgenoverblikket af og ønsker en herlig dag.