Verdensmester i cykling vil gøre K fræk

Det Konservative Folkeparti skal være den frække dreng på Christiansborg, mener den tidligere cykelstjerne Alex Pedersen. Han stiller op til Folketinget for de Konservative - og vil arbejde for hårdere straf for doping.

Den tidligere verdensmester i landevejscykling Alex Pedersen satser på at komme i Folketinget for de Konservative ved næste valg. Her vil han sparke noget selvtillid ind i det lille regeringsparti, der i øjeblikket kæmper mod nedgang i vælgertilslutningen.

Nedturen skal vendes ved, at de Konservative opper sig med at fortælle vælgerne, hvorfor de skal stemme konservativt, mener Alex Pedersen.

»Vi sælger vores politik alt for dårligt. Og det ærgrer mig, at vi ikke er bedre til at markedsføre partiet og vores resultater. De Konservative har lavet så mange gode resultater i de seneste seks år, men der er bare ikke nogen, der ved det, for vi går ikke frem hos vælgerne. Så vi skal være mere vovede og skarpe,« siger Alex Pedersen og tilføjer: »Vi konservative behøver ikke, at være den artige dreng i klassen. Vi skal være den frække dreng i klassen.«

Kan du tilføre partiet noget frækhed og skarphed?

»Ja, det håber jeg. Jeg ved af erfaring, at hvis man skal forrest i aviserne – selv om det er omme på sportssiderne – så skal du have et klart budskab at sælge,« siger Alex Pedersen.

Skal de Konservative være mere populistiske?

»Ja, men på den rigtige måde. Vi skal ikke bare love en hel masse, ligesom andre partier har travlt med. Vi skal stadigvæk leve op til vores værdier, men vi skal bare være bedre til at sælge dem. Så populistisk, ja.«

Avisdirektør
Den 40-årige Alex Pedersen, der i dag er direktør for Ugeavisen Herning, er først og fremmest kendt for at have vundet VM i landevejscykling i 1994. Efter karrierestop har han blandt andet været sportsdirektør på Bjarne Riis’ cykelhold fra 2000-2003. Som politiker vil han gerne lægge pres på sportsforbundene for at få dem til at stramme dopinglovene.

»Det vil fremme kampen mod doping, hvis man ligestillede doping med narko, så det kom ind under narkotikaloven. Bagmændene skal kunne idømmes nogle hårdere straffe end i dag, Det samme med rytterne, der skal idømmes længere karantæne – bare væk i fire år i stedet for to.«

Har du nogensinde selv taget doping?

»Nej,« svarer Alex Pedersen.

Hvorfor ikke?

»Engang imellem har jeg da også tænkt: Hvorfor ikke prøve det,« siger Alex Pedersen og forklarer, at han blev professionel i 1988 og årene efter stødte på doping i cykelsporten.

EPO en mulighed
Af helbredsmæssige årsager droppede han i 1991 prof-karrieren og fortsatte derefter som amatørrytter.

»Jeg vil absolut ikke udelukke, at jeg også havde prøvet EPO, hvis jeg var fortsat som professionel. Det har været så udbredt i 90erne, så man var nødt til at tage det, hvis man ville følge med,« siger Alex Pedersen, der spås gode chancer for at vinde et konservativt mandat i Herning Syd-kredsen.

Det er dog ikke kun sportspolitikken, han gerne vil arbejde med på Christiansborg. Mærkesagen er sundhedspolitik. »Folk bliver i dag ældre og ældre, men hvis vi ikke fokuserer mere på sundhed, så ender det med, at folk skal tilbringe de sidste 20 år af deres liv på et sygehus.«