Verdens øjne er rettet mod Danmark

Hele verdens øjne hviler på Danmark efter skudattentatet lørdag, hvor flere internationale politikere har udtrykt deres medfølelse.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afholdt lørdag aften pressekonference nær gerningsstedet. Foto: Martin Sylvest Fold sammen
Læs mere

Statsledere og politikere fra hele verden står i kø for at sende deres sympatier i Danmarks retning efter skudattentatet mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København.

Først med støtte til Danmark var den franske præsident, Francois Hollande, som i en officiel meddelelse udtrykte sine sympatier til ofrene og deres familier. I samme ombæring gjorde han klart, at han havde talt med statsminister Helle Thorning-Schmidt og hurtigst muligt ville sende den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, til København.

Senere meddelte også den tyske forbundskansler, Angela Merkel, den norske statsminister, Erna Solberg, og den britiske premierminister, David Cameron, deres støtte til Danmark.

»Jeg fordømmer skyderierne i København. Ytringsfriheden skal altid beskyttes. Mine tanker er med det danske folk,« skriver David Cameron på det sociale medie Twitter.

At skudattentatet har international bevågenhed var også tydeligt, da Helle Thorning-Schmidt lørdag aften afholdt et pressemøde få meter fra gerningsstedet. Foran hele den danske pressestab og en lang række internationale medier sagde statsministeren, at alt tyder på, at »skyderiet på Østerbro var et politisk attentat og dermed en terrorhandling.« Blandt de internationale medier var CNN, BBC, France 24, Radio France og op til flere svenske og norske medier tilstede, og over alt i verden medierne da også ryddet nyhedsfladen for at dække skudattentatet i København.

Fordømmelse fra alle sider

Samtlige danske partiformænd er også tyet til de sociale medier for at fordømme skudattentatet og vise medfølelse til sårede og pårørende. Venstres Lars Løkke Rasmussen skriver på Facebook, at han »fyldes med afsky og forfærdelse« over terrorangrebet, som partiformanden kalder en fej handling.

»Uden at kende motiv og gerningsmænd står et klart: Det er en fej handling og et angreb på den fredelige og demokratiske måde, vi har valgt at leve vores liv på i Danmark. Vi skal sætte alle kræfter ind på at finde de skyldige, så de kan blive stillet til ansvar for deres handlinger,« skriver Lars Løkke Rasmussen på det sociale medie og slutter sin opdatering af med at opfordre danskerne til at stå sammen og værne om danske værdier:

»I Danmark vil vi ikke give efter for vold og terror. Vi vil ikke lade os kue!«.

Netop opfordringen om ikke at lade sig kue går igen i mange partiformænds opdateringer.

»Det stærkeste svar på sådanne vanvittige angreb er at vise, at vi ikke lader os kue. Vi skal fortsætte med at mene, skrive og tegne præcis det, vi vil,« skriver Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen på Facebook og kalder det »uforståeligt og forrykt, at nogen tilsyneladende er parat til at angribe andre mennesker på grund af tegninger eller holdninger, de er uenige i.« De Konservatives formand, Søren Pape, kalder lørdag d. 14. februar en »forfærdelig dag for Danmark« og opfordrer ligeledes til at stå sammen i en svær tid.

»I første omgang er vi alle i sorg, og vi skal i endnu højere grad stå sammen om vores værdier. Mørkets kræfter skal ikke have lov til at vinde,« skriver Søren Pape på Facebook.

Både Morten Østergaard (R) og Kristian Thulesen Dahl (DF) skriver på sociale medier, at de er chokeret og sender tanker til de pårørende.

Formand for Liberal Alliance Anders Samuelsens tanker går ligeledes til de berørte. Han mener, at vi lørdag var vidner til »Terror, fanatisme og disrespekt for livet.«