Verden sejrede på sundhed i 2016

Der har været adskillige anledninger til at miste troen på det internationale samfund i 2016. Men året har også budt på en række gode nyheder – særligt inden for sundhedsområdet.

Udsendte fra Læger Uden Grænser forlader en højrisiko-zone under ebola-katastrofen i Liberia sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: DOMINIQUE FAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden standsede ebola-epidemien

I 2014 bredte den ekstremt farlige sygdom ebola sig pludselig eksplosivt i Guinea, Liberia og Sierra Leone. Smitten spredte sig hurtigt til flere tusinde mennesker på tværs af landegrænser internationalt, hvilket fik lederen af Center for Disease Control and Prevention til at sige, at ebola-udbruddet i Vestafrika kunne sammenlignes med HIV-smitten i 1980’erne. Udsigten til en global katastrofe med mange millioner dødsfald var en realitet.

Men cirka to år efter - den 29. marts 2016 - meldte Verdenssundhedsorganisationen WHO, at den internationale ebola-nødsituation var overvundet. I alt 28.616 blev smittet og 11.310 mennesker døde, før sygdommen kom under kontrol. Det var en katastrofe. Men det lykkedes at forhindre en verdensomspændende epidemi.

Bekæmpelsen af ebola-epidemien skete takket være en indsats mellem det internationale samfund, tusinder af frivillige og lokalt sundhedspersonale, der tog sig af de smittede og kortlagde, hvem de havde været i kontakt med for at stoppe smitten. Også de religiøse ledere spillede en afgørende rolle med at ændre lokale skikke – blandt andet stoppe den afdødes familie i at vaske den døde, som det ellers er skik, og som var den primære årsag til smitten.

En vaccine mod ebola er desuden på vej, og WHO forventer, at den vil kunne forhindre fremtidige udbrud, før de kan nå at sprede sig.

En verden uden AIDS er i sigte

Ud af verdens omkring 29 mio. HIV-smittede har omkring 17 mio. mænd og kvinder i dag adgang til livsvigtig medicin og behandling. Det er mere end en fordobling på de seneste blot fem år. Det skyldes primært, at prisen på medicin mod AIDS siden år 2000 er faldet fra ca. 100.000 dollars til under 100 dollars i dag for samme behandling. Det skriver velgørenhedssorganisationen The Global Fund.

Adgangen til medicin og behandling har blandt andet betydet, at dødsfald relateret til AIDS på verdensplan er faldet med 42 procent siden 2005. Sidste år døde 1,1 mio. mennesker af AIDS.
I Thailand er antallet af børn, der bliver født med HIV desuden faldet med 90 procent siden 2003. Dermed er Thailand ifølge FNs indsats mod AIDS, UNAIDS, det første land i verden til at have udryddet HIV-smitte fra mødre til børn. Det skyldes især indførelsen af gratis medicin til gravide.

På verdensplan er der i dag flere der får medicin mod aids, end der er nye smittetilfælde. Men selvom tallet af nye smittetilfælde er faldet meget, var der ifølge i de seneste tal dog stadig 2,1 millioner nye tilfælde i verden i sidste år.

Malaria udryddet i Europa og Sri Lanka

I år 2000 var der over 200.000 tilfælde af malaria i Sri Lanka. I år var der ingen. Sammen med alle lande i Europa blev Sri Lanka – som tidligere har været et af de hårdest malaria-ramte lande - i 2016 erklæret helt fri for tropesygdomme.

Det er første tegn på, at sygdommen som længe har virket som en stopklods i mange udviklingslande, kan være ved at være på tilbagetog. Siden 2000 er dødsfald relateret til malaria på verdensplan faldet med 60 procent, og WHOs mål er, at malaria skal være udryddet fra mindst 35 lande inden 2030.

Fremgangen skyldes særligt udbredelsen af myggenet, myggespray til indendørsbrug og hurtig diagnosticering. Samtidig er den første vaccine mod malaria på vej og skal afprøves i praksis i 2018. Vaccinen giver ikke total beskyttelse, men det er håbet, at den bliver en vigtig del af kampen mod sygdommen.

Der er dog lange udsigter til en komplet udryddelse af malaria.  Næsten halvdelen af jordens befolkning lever ifølge WHO i områder med risiko for malaria-smitte, og sidste år blev der ifølge WHO rapporteret 214 mio. nye tilfælde af malaria – flere end 400.000 døde sidste år af smitten.