»Verden har brug for indre ro«

Yoga skal anerkendes som sport – og helst som en olympisk disciplin. Det er budskabet fra Nordisk Yoga Mesterskab.

Lørdag d. 9. april blev de nordiske mesterskaber i yoga afholdt på nationalmuseet. Udøverne skal på tre minutter demonstrere seks stillinger af forskellig sværhedsgrad.De bliver bedømt på styrke, smidighed, timing, balance og åndedræt på en skala fra et til ti. Billederne portrætterer deltagerne under opvarmning Fold sammen
Læs mere

»Det handler ikke om at være bedst, men om at være til stede.« Med disse ord blev den afgørende runde i Nordisk Yoga Mesterskab i går indledt på Nationalmuseet.

Mens yogaudøverne gik på scenen for at demonstrere kontrol over smidighed, styrke, åndedræt og indre ro, sad tilskuerne på bænken i nervepirrende stilhed, til stede – i nuet, men også på deres smartphones, som flittigt blev benyttet til videooptagelse og selfies. Og det er netop pointen med mesterskabet; at bringe yoga-budskabet ud.

Se billederne: Ro, balance og vindermentalitet: Nordisk mesterskab i yoga

Først krøllede 40-årige Jørn Backmann Thyssen (foto øverst) sig helt sammen for bagefter led for led at skyde sig i vejret – med hovedet nedad. Som en af de danske udøvere nåede han på tre minutter igennem seks stillinger kun iført Speedos; på en gang eksponeret og langt inde i sig selv.

Og det er netop, hvad dommerne efterlyser: Indre ro afspejlet i en solid balance, en perfekt fordeling af legemsdele på en lige linje og et ubesværet åndedræt, som de belønner med point fra et til ti.

Som mange andre har Jørn Backmann Thyssen skiftet løb ud med yoga. Han er blevet »slugt af det« og gør det for sit eget velvære.

Oppe på scenen handler det da også i høj grad om, hvordan Jørn Backmann Thyssen har det med sig selv. Men det er også vigtigt, at de mange timers træning bliver præsenteret som en sportsgren, forklarer Trine Zafina Søndergaard, formand for Dansk Yoga Sportsforbund.

»Vi forener alle yogagrenene og får udøverne ud af de små rum. Mesterskabet er med til at nedbryde dogmer om, at yoga er noget mystisk spirituelt noget,« siger hun.

Appel til mænd og OL

Det er især mænd og helt unge, som Dansk Yoga Sportsforbund vil appellere til med afviklingen af mesterskabet, som er den femte af sin slags. Ifølge Trine Zafina Søndergaard er der sket stor fremgang de seneste par år. I foreningen Bikram Yoga Copenhagen er der dage med flere mænd end kvinder til yogaklasserne, forklarer hun.

»Det er en form for selvrealisering. I stilheden mærker man alle de ting, man går og arbejder med, og yogaen hjælper med at få kontrol. Verden har brug for den ro,« siger hun.

Det er også derfor, at det internationale yogaforbund kæmper for at få yoga optaget som olympisk disciplin. Mens de fleste atletiske sportsgrene stammer fra krigstræning, mener Trine Zafina Søndergaard, at yoga kan være med til at afværge konflikter.

»Verden er blevet forvirret af for mange indtryk. Unge mænd, der bliver aggressive, og kvinder med et dårligt selvværd har først og fremmest brug for at finde ud af, hvordan deres egen krop reagerer i den verden,« siger hun.

På scenen ved Jørn Bachmann Thyssen præcis, hvordan kroppen reagerer, når han løfter venstre ben, strækker armene ud og drejer hagen om til skulderen. Han minder om en antik skulptur; sund, stærk, i balance. Og formentligt delt i stor stil på de sociale medier.

Resultatet af mesterskabet var ikke kendt ved redaktionens slutning.