Ventetider i skilsmissesager strider mod international lovgivning

De lange ventetider i skilsmissesager i Statsforvaltningen er i strid med Menneskerettighedskonventionen, siger flere forskere.

Foto: IRIS

Statsforvaltningens lange sagsbehandlingstider og fejlbehandlede sager er i direkte strid med Menneskerettighedskonventionen. Det fastslår flere eksperter over for Radio24syv.

Fra en sag begynder ved Statsforvaltningen kan der ofte gå flere måneder, inden forvaltningen træffer en afgørelse. Og i den periode kan der være stor risiko for, at barnet mister sin tilknytning til den ene af forældrene - enten fordi Statsforvaltningen er langsom, eller fordi forældrene udnytter en smutvej i systemet.

»Det er en menneskeret at have et familieliv. Og hvis sagsbehandlingen bevirker, at man ikke kan se sin familie, mister man reelt retten til familieliv,« siger en af landets førende eksperter på området, professor i familieret ved Aalborg Universitet Marianne Holdgaard, til Radio24syv.

Hun bakkes op af Lars Borring, der er advokat med møderet for Højesteret og har over 30 års erfaring med skilsmissesager.

»Typisk er det mødrene, der trækker skilsmissesager i langdrag for at ødelægge fædrenes chancer for at få børnene. Og det virker. Mødrene får børnene det meste af tiden, mens fædrene står tilbage med en tabt sag,« siger Lars Borring til Radio24syv.

En af de fædre, der har oplevet, at sagsbehandlingstiden blev et afgørende element i sagen, er Bo Christensen.

Fra hans sag begyndte ved Statsforvaltningen i år gik der først knap to måneder, inden Statsforvaltningen traf en afgørelse, og herefter yderligere seks måneder, inden der faldt dom i sagen. I den periode havde Bo Christensen meget begrænset samvær med sin datter.

»Det har været en følelsesmæssig rutsjetur af en anden verden,« siger Bo Christensen til Radio24syv.

Retten i Lyngby slog ellers over for Bo Christensen fast, at han er fuldt kompetent til at varetage sin knap 3-årige datter Olivias bedste. Retten beklagede også Statsforvaltningens afgørelse. Men på det tidspunkt havde datteren haft midlertidig bopæl ved moren så længe, at hun nu var fuldt integreret hos hende i Birkerød. Og derfor bor Olivia nu på skift ti dage hos sin mor og fire dage hos sin far.

Det er stort problem, når sagsbehandlingstiden hos Statsforvaltningen i sig selv bliver et element i afgørelsen, mener formand for Danske Familieadvokater, Helle Larsen.

»Vi oplever stor utilfredshed med den måde, som Statsforvaltningen behandler sagerne på. Man kan godt få en fornemmelse af, at der bliver spekuleret i den lange sagsbehandlingstid og at nogen faktisk også får et råd fra advokaten om, at man ikke behøver at skynde sig,« siger Helle Larsen til Radio24syv.

Hun mener, at ansvaret ligger hos økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

»Man har valgt at lave et system, som på papiret ser smukt ud, men det nytter ikke noget at have en fin lovgivning, hvis man ikke kan få tingene ud i praksis. Så har man skabt et stort forkromet system – en luksusliner - men man har glemt at lave en havn, det kan ligge i,« siger Helle Larsen, der efterlyser bedre finansiering af forældreansvarsloven, der blev indført I 2007 og justeret sidste år.

Hun bakkes op af professor i familieret Marianne Holdgaard:

»Når man har lavet et system, hvor det kan betale sig at trække sagen i langdrag, så er der noget galt med lovgivningen og med praksis, og så er det tilmed i strid med Menneskerettighedskonventionen«.

Og løsningen ligger lige for, mener advokat Lars Borring:

»Man kan lave familiedomstole. Intet ville være nemmere i denne verden. De har knalddygtige jurister ved Statsforvaltningen og gode dommere ved domstolene. Vi burde samle det hele. Det ville virkelig lette situationen«.

Mandag kom det frem, at Statsforvaltningen i årets første seks måneder kun har ført samtaler med børn i knap hver tiende af de i alt 13.880 skilsmissesager. Foreningen Far anslår, at over 100.000 skilsmissesager gennem de seneste ti år kan være fejlbehandlet af myndighederne.

BNB