Venstres spidskandidat vil tvangsfjerne bandemedlemmers søskende

Vi skal ramme deres familier, siger Venstres spidskandidat i København om bandemedlemmerne. Hun vil tvangsfjerne medlemmernes børn eller søskende. Det kræver en vurdering fra sag til sag, siger ekspert, mens tidligere bandemedlem kalder det prisværdigt.

Venstres spidskandidat til kommunalvalget 2017, Cecilia Lonning-Skovgaard. Hun vil sætte ind mod bandemedlemmernes familier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag aften mødtes de øverste spidser i Venstre København. Anledningen var et bestyrelsesmøde. Men i forbindelse med den verserende bandekonflikt havde partiet indkaldt talsmanden for foreningen af tidligere bandemedlemmer, TBM, Michael Green, til en spørgerunde for at gøre dem klogere på løsningen af konflikten.

Han talte og Venstre lyttede.

Arrangementet har nu fået Venstres spidskandidat i det kommende kommunalvalg, Cecilia Lonning-Skovgaard, til at ville sætte hårdt ind mod bandemedlemmers familiemedlemmer.

Helt specifikt kredser det om tre tiltag, som hun vil kigge på: Fjernelse af sociale ydelser fra de implicerede, at sætte bandemedlemmernes familiemedlemmer på gaden og ultimativt tvangsfjernelser af bandemedlemmers brødre, søstre eller børn som præventivt værktøj. Hun siger desuden om bestyrelsesmødet:

»Som Michael (Green, Red.) sagde, bliver vi nødt til at tænke bredere og ramme dem i kraft af deres familier, for det er der, de har noget på spil. Eksempelvis hvis almene boligforeninger sætter forældrene på gaden, hvis bandemedlemmernes børn eller søskende bliver tvangsfjernet eller familiemedlemmer mister deres job,« siger hun.

Har du opbakning fra dit bagland?

»Absolut.« Hun siger desuden, at hun var overrasket over Michael Greens udlægning om, at konflikten i højere grad er et indvandrerproblem end et bandeproblem, og det er nogle tal, hun vil kigge nærmere på for at få be- eller afkræftet. Derudover vil hun spørge Københavns Kommunes jurister, om forslagene er lovlige. Hvis de ikke er det, vil hun kigge på, hvad de andre kommuner gør, og hvis hun får modstridende svar fra dem, vil hun rejse forslagene politisk og indkalde eksterne advokater til at kigge på sagen.

En vurdering fra gang til gang

Jan Nielsen er jurist og stabschef hos Borgercenter Børn og Unge i Københavns Kommune. Han fortæller, at man ikke i henhold til den nuværende lovgivning kan sige, at et barn skal fjernes, blot fordi en af forældrene er bandemedlem. Det kræver i henhold til Servicelovens §50 en individuel vurdering fra gang til gang.
Man kigger bl.a. på forældrenes tilstand, baggrund, foretager samtaler med pårørerende og kigger på, hvordan barnet har det.

»Hvis forældrene giver samtykke, kan barnet anbringes. Hvis de ikke samtykker og forvaltningen stadig mener, der er grund til at fjerne barnet, kan man oprette en sag,« siger han.

Er det en skærpende omstændighed, hvis en af forældrene er kriminel?

»Det kan det være, men det kræver stadig en individuel behandling. Det drejer sig om, hvorvidt barnet har det godt, og det skal vurderes,« siger Jan Nielsen og tilføjer, at vil man fjerne bandemedlemmernes søskende fra forældrene, kræver det ligeledes en vurdering af forældrene og om, hvorvidt barnet er bedst tjent med at bo hos dem.

Valgkampen er skudt i gang

Michael Green kalder Cecilia Lonning-Skovgaards ræsonnementer prisværdige. Han bygger sine argumenter ud fra samtaler med nuværende og tidligere bandemedlemmer, ligesom han trækker på sin egen erfaring fra miljøet.

»Vi kan jo se, de er ligeglade med at komme i fængsel. Det er nærmere prestige for dem. Men hvis man lægger et pres på de mennesker, de holder af, og siger, at de skal ind i kampen, vil det skabe et pres, som kan få dem på andre tanker. Og det er første gang, jeg har hørt politikere tage det til sig,« siger han og tilføjer om Venstre-folkene:
»De var sindssygt åbne. Der var ikke noget politisk korrekthed, og de talte sgu også om at smide dem ud af landet.«

Cecilia Lonning-Skovgaard er som skrevet Venstres spidskandidat i Københavns Kommune forud for kommunalvalget i november. Bestyrelsesmødet er almindelig kalender for hende, men den forestående valgkamp har også spillet ind i årsagen til, at bestyrelsen inviterede Michael Green.

»Det er klart, at det løsningen på bandekonflikten er en igangværende debat, og en debat, som vi forventer, kommer til at fylde en del i valgkampen. Og på den måde er det kun godt at have hørt mange mennesker og mange forskellige synspunkter,«  siger hun.

Michael Green mener, at den tilgang han mødte onsdag aften, kunne andre politikere have gavn af. Eksempelvis, fortæller han, har han talt for døve øre i retsudvalget.

»De erkendte, at de ikke vidste noget. De spillede ikke ærlige på andres bekostning. De var åbne, og de prøvede at engagere sig. De sagde jo, at de tiltag, der var nu, de fungerede ikke. De ville finde nogle løsninger, og det vil jeg gerne give mit input til,« siger han.

Det har ikke været muligt at få fat i overborgmester Frank Jensen til en kommentar.