Venstres kandidater: Ja, det skal koste penge at gå til lægen

Flere Venstre-kandidater ser gerne betaling for lægebesøg.

Arkivfoto: KASPAR WENSTRUP Fold sammen
Læs mere
Foto: KASPAR WENSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Officielt har partiet Venstre afvist at indføre brugerbetaling på lægebesøg. Men spørger man partiets folketingskandidater til det kommende valg, viser det sig, at flere af dem er åbne overfor, at et besøg hos den praktiserende læge kan komme til at koste eksempelvis 100 kr. Det viser deres personlige svar i kandidattesten på www.Altinget.dk ifølge bt.dk.

Dermed kan det kommende folketingsvalg få afgørende betydning for, om der bliver flertal for at indføre brugerbetaling på lægebesøg eller ej.

Allerede i 2012 foreslog Venstres regionsrådsformand Carl Holst brugerbetaling i størrelsesordenen 75- 150 kroner for et lægebesøg. I foråret 2013 sagde Lars Løkke Rasmussen, at han gerne ville »give lidt for at gå til min læge til et almindeligt rutinebesøg«.

Altingets kandidattest afslører nu, at en lang række Venstre-kandidater er parate til at kigge på brugerbetaling.

En af Venstres kandidater i Københavns Storkreds, Colette Brix, er »helt enig« i, at et lægebesøg skal koste 100 kr.

»Det er nødvendigt med brugerbetaling for at få flere penge til for eksempel bedre hospitalsbehandling og mere velfærd andre steder. Der skal dog indføres en årlig beløbsgrænse for børnefamilier (for eksempel 300 kroner om året) og for lavindkomstgrupper,« siger Colette Brix.

Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde (V) afviste så sent som i 2013, at partiet har nogen planer om at indføre brugerbetaling på lægebesøg. I Altingets test svarer hun nu, at hun kun er »delvis uenig« i, at et besøg hos den praktiserende læge skal koste eksempelvis 100 kr.

56 Venstre-kandidater har taget testen på Altinget.dk. Kun 6 afviser brugerbetaling ved at erklære sig »helt uenig« i, at det skal koste penge at gå til lægen. Derimod er der hele 26 Venstre-kandidater, der ligesom Sofie Løhde kun er »delvist uenig« og dermed lader en kattelem stå åben for ændringer.

Anders Buhl Christensen fra Randers mener endda, at brugerbetaling kan være »en regulerende faktor, der vil gøre det nemmere at komme til«. Karl Plougstrup Petersen fra Vejle kan godt acceptere en mindre brugerbetaling hos lægen:

»Der kan nedsættes et årligt maksimumbeløb på for eksempel 1.000 kr. Undtaget for ordningen skulle for eksempel være børn og pensionister. Jeg mener også, at udeblivelse fra en tid på hospitalet eller lignende skal pålægges et gebyr,« siger Karl Plougstrup Petersen.

Ifølge kandidattesten på www.Altinget.dk er 99 kandidater fra blå blok for brugerbetaling, mens 99 andre er imod.