Venstrefløjens ven fylder 70

Multikunstneren Erik Clausen har i flere årtier været en samlende figur for en skrantende venstrefløj. Han fylder onsdag 70 år.

Erik Clausen, filminstruktør og maler, fylder 70 år 7. marts 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erik Clausen er oprindelig udlært som husmaler, men har siden udvidet sin pa let til at omfatte kunstmaleri og filminstruktion. Han blev først offentligt kendt, da han i 1960erne begyndte at udstille på gaden sammen med Leif Sylvester Petersen. Dette makkerskab førte siden til både gadecirkus og pladeindspilninger.

Clausen & Petersen var i sidste halvdel af 1970erne en del af Røde Mors Rock Cirkus, men nåede endnu bredere ud med sange som I mormors kolonihavehus.

Erik Clausens første film var den selvbiografiske, men samtidig romantisk fabulerende Cirkus Casablanca om to gøglere, der rejser rundt på danske markedspladser i en udrangeret campingvogn. Siden fulgte blandt andre Felix (1981) og Rocking Silver (1983), der havde Erik Clausen selv i rollen som en ukuelig underhund, nogle gange med større vægt på sin karakters usympatiske træk, andre gange med varmere menneskelige undertoner.

I flere film dannede Erik Clausen musikalsk makkerskab med den åndsbeslægtede Kim Larsen, og begge var med i Erik Ballings sidste film Midt om Natten fra 1984, der blev et stort folkeligt gennembrud. Dette biograf-hit forstod den altid publikumsfølsomme Erik Clausen at omsætte til flere efterfølgende filmsucceser, der trods en trang til gentagelse altid havde en kerne af folkelig hjertevarme i sig.

Den store badedag fra 1991 småromantiserede den københavnske arbejderslum, mens De frigjorte fra 1993 var en solidaritetserklæring med landets arbejdsløse.

I de senere år har Erik Clausen anslået en hårdere tone i sine to film om en prøveløsladt fængselsfange, Ledsaget Udgang fra 2007 og Frihed på prøve fra 2010. Filmene er blevet pænt modtaget af publikum, mens der kunne spores en vis mathed hos anmelderne ved Clausens brug af sine faste karaktertyper.

Da tidsånden politisk drejede mod højre, blev Erik Clausen et bekvemt identifikationspunkt for mange venstreorienterede, sammen med folkesangeren Niels Hausgaard, som han lavede nogle populære TV-samtaleprogrammer med.

Erik Clausen er den fødte entertainer, der aldrig sætter sine politiske trossætninger over den almindeligt underholdende historie, hvilket formentlig er årsagen til, at han i modsætning til andre på venstrefløjen har formået at bevare et stort publikum.

Som privatperson forsømmer Erik Clausen aldrig en chance for at tale om cykelsport og var selv en lovende cykelrytter i sin ungdom. Han elsker samtale og har en stor viden om kunst, film og musik.