Venstrefløjen oplever mere sexisme end højrefløjen

En markant større andel af kvindelige byrådsmedlemmer fra partierne på venstrefløjen svarer i Berlingskes rundspørge, at de har fået sexistiske kommentarer, end blandt partierne på højrefløjen. Et udtryk for, at politikerne på venstrefløjen er mere opmærksomme på ligestilling, siger eksperter.

Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

»Har du nogensinde i din kommunalpolitiske karriere oplevet verbale krænkelser eller kommentarer, som du opfattede som sexistiske, fra dine politiske kolleger?«

Det har Berlingske Research spurgt alle byrådsmedlemmer i Danmark om. Hver fjerde af de kvinder, der svarede, svarede ja. Men der er stor forskel på, hvordan medlemmer af partier på højre- og venstrefløjen svarer.

Hver tredje af de kvindelige byrådsmedlemmer fra partierne på venstrefløjen svarer ja. 150 kvindelige byrådsmedlemmer fra Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten har svaret på spørgsmåket – og af dem har 50 oplevet sexistiske kommentarer fra politiske kolleger.

Det er en markant større andel end blandt partierne på højrefløjen. Blandt Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er det blot 14 procent (18 af 128), der svarer ja til det samme spørgsmål.

Forskellen er et udtryk for, at man på venstrefløjen er mere opmærksom på problematikker om ligestilling, mener eksperter.

»Partierne på venstrefløjen er karakteriseret ved, at der er mange, der er opmærksomme på sexisme. Kvinderne vil ikke finde sig i det,« siger kønsforsker fra Roskilde Universitet Karen Sjørup.

Hun bakkes op af Kenneth Reinicke, der forsker i køn og ligestilling på Roskilde Universitet.

»Jeg tror, man har et større fokus på nødvendigheden af at diskutere ligestilling på venstrefløjen. De accepterer, at der er nogle strukturelle problemer, man bør sætte ind over for,« siger han.

»Man vil gerne udvikle politikker for at sætte ind over for forskellige problemer med ligestilling. Det er man meget mere tøvende over for på højrefløjen. Accepten af den faglige substans i ligestilling er større på venstrefløjen.«

14 kvinder fra Radikale Venstre har svaret på spørgsmålet i rundspørgen fra Berlingske Research. Af dem svarer 10, at de har oplevet de sexistiske kommentarer. Tallene undrer partiets ligestillingsordfører Marianne Jelved (R).

»Jeg kan godt sætte mig ind i kvindernes oplevelser, men jeg kan ikke identificere mig med det fra mine egne erfaringer. Det undrer mig, hvorfor kvinder på venstrefløjen er overrepræsenteret,« siger hun.

Jelved siger samtidig, at hun nu vil rejse sagen over for partiets kommunalafdelinger, for at finde ud af, hvad det er de oplever.

Berlingske har i den seneste tid afdækket, hvordan flere kvinder oplever sexistiske kommentarer og regulær sexchikane i det kommunalpolitiske miljø. De har oplevet kommentarer som »Du trænger til at blive kneppet«, »Er det nu den tid på måneden igen?« og »Gå ud og fød nogle børn, før du bliver politiker«.

Fremlagt de konkrete eksempler siger Marianne Jelved, at det lyder groft, og at hun også ville reagere, hvis hun oplevede den slags.

Et andet parti, der har en stor repræsentation af kvinder, der siger, de oplever sexisme er Enhedslisten. Her svarer 8 af 20 kvinder ja til spørgsmålet om sexisme fra politiske kolleger.

Partiets ligestillingsordfører Pernille Skipper er enig med eksperterne i, at det handler om, at man er mere opmærksom på problemet på venstrefløjen.

»Jeg tror, det handler om, at vi har et stort fokus på sexisme i partiet. Vi er opmærksomme på, at det kan komme i mange former – underspillet eller direkte – men at det ikke er okay, uanset hvad,« siger Pernille Skipper.

»Der er ofte en diskussion om, om det at lave seksuelle vittigheder eller tale om kvinders kropsdele eller påklædning er morsomt eller om det er sexisme. I Enhedslisten har vi det synspunkt, at det er noget, der alt for ofte bliver brugt til at holde kvinder på plads. Og for at vi kan sætte en stopper for det, skal vi sige fra,” siger Skipper, der kalder sig stolt over, at være i parti med kvinder der tør stå frem og sige fra.

Modsat Enhedslisten og Radikale Venstre svarer stort set samtlige kvinder fra Dansk Folkeparti, at de ikke har oplevet de sexistiske kommentarer. Blot 2 af 37 kvinder, eller 5 procent, siger ja til det samme spørgsmål. Den tidligere partiformand og nuværende formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard, kalder forskellen »pudsig«.

»Jeg skal ikke kunne sige, om der er forskel på kommentarerne, hvor nærtagende man er, eller hvor meget offentlig opmærksomhed man ønsker, om denne sag. Det sidste kunne jo også være tilfældet. Der er måske nogle, der bare siger: ’Nå ja, det ordner jeg selv’. Jeg tror ikke, hvis endeligt det forekommer, at mænd kigger meget på, om det er en kvinde fra venstre- eller højrefløjen, han taler til,« siger Kjærsgaard.

Pia Kjærsgaard sagde i Deadline for knap tre uger siden, at de kvindelige byrådsmedlemmer, der er stået frem er for »ømskindede« og bør »mande sig op«.

Se herunder, hvordan kvinderne fra de forskellige partier har svaret på spørgsmålet.