Venstreaktivister opfordrer til demonstration

Bornholmere og resten af Danmark bør demonstrere mod de højreekstremistiske deltagere på dette års Folkemøde, lyder det fra det yderste venstre. Politimester er ikke urolig.

Det blå hold med Venstres næstformand, Kristian Jensen, i spidsen, kæmpede bravt i den vigtige dyst i ?høvdingebold mod de røde politikere på sidste års folkemøde. Det kan blive svært at genskabe den afslappede stemning denne sommer, hvor der vil være et massivt politiopbud. Arkivfoto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ekkoet fra nyheden om en række højreekstreme politikeres indtog på Folkemødet giver genlyd fra Bornholms klipper. Senest opfordrer Antifascistisk Aktion »lokale bornholmere og resten af Danmark« til at demonstrere i Allinge.

»Ordet Folkemøde runger temmelig hult i mine ører,« lyder det fra Antifascistisk Aktions talsperson, Sille Lindeberg, i en pressemeddelelse.

Gyldent Daggry er blevet inviteret af Danskernes Parti og bliver af modstandere omtalt som både nynazistisk og fascistisk. I Grækenland forsøger myndighederne at forbyde partiet, hvorfra 69 medlemmer i øjeblikket er fængslet under anklager om vold, planer om terror og meddelagtighed i mord.

I går kom det frem, at Danskernes Parti også har sendt invitationer til italienske Roberto Fiore, der leder det neofascistiske nationalistparti Forza Nuova. Også den ultranationalistiske franske politiker Yvan Benedetti, som er leder af L’Œuvre française, har takket ja til indbydelsen fra Danskernes Parti.

Derudover kommer også den islamkritiske politiker Geert Wilders til et arrangement, som Trykkefrihedsselskabet er vært for.

»Vi forstår ikke, hvorfor fornuftige partier, organisationer og foreninger stiller op til dette pseudodemokratiske cirkus i stedet for at boykotte festen eller lave en ny, hvor også andre end dem, der passer ind i et fascistisk verdensbillede, kan være med,« siger Sille Lindeberg.

Om Antifascistisk Aktion selv vil dukke op i Allinge, vil organisationen dog ikke ud med.

Antifascistisk Aktions opfordring om at demonstrere giver ikke anledning til bekymring hos Bornholms Politi. Politidirektør Peter Møller Nielsen oplyser, at politiet allerede har risikoen for optøjer ved arrangementer med i overvejelserne, når indsatsen planlægges.

»Folkemødet er en politisk plads, hvor man har lov til at ytre sig, som man vil. Hvis man anmelder en lovlig demonstration, er der jo ikke nogen problemer med det, og hvis den udvikler sig til ikke at være fredelig, er vi også klar til at tage os af det«, siger han.

Ti gange så mange betjente

I forvejen vil der være et større politiopbud med mere synligt politi, end folkemødedeltagerne er vant til. Flere politikredse, heriblandt jyske, skal være med til at sørge for sikkerheden, oplyser Politiforbundet. De ekstra betjente skyldes ifølge politidirektøren ikke fremtrædende deltagere som Geert Wilders, eller eventuelle moddemonstrationer. Det er i stedet en konsekvens af det generelle trusselsniveau i Danmark efter vinterens terrorangreb i København, fortæller Peter Møller Nielsen, som ikke vil afsløre politiopbuddets størrelse.

Den bornholmske politidirektør betoner, at politiets vigtigste opgave bliver at sikre den særlige ånd på Folkemødet samtidig med, at sikkerheden er på plads.

Formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, vurderer, at antallet af betjente er tidoblet i forhold til tidligere års folkemøder.

»Når utraditionelle personer som Geert Wilders og andre kommer og skal deltage, gør det, at sikkerhedsopbuddet bliver væsentligt større,« siger han.

»Man kan være lidt nervøs for, at den folkelige, fornøjelige og festlige stemning måske bliver lidt anderledes, fordi politiet skal være skarpe og klar til at gribe meget hurtigt ind,« tilføjer politiformanden.

At beholde den gode stemning bliver politiets sværeste opgave, vurderer tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen, der har fuld tillid til betjentenes indsats.

»Det er vigtigt, at man ikke går ind og laver et totalt »show of force«, så man får indtrykket af, at Bornholm er Fort Knox. Man skal også respektere, at det her er et folkeligt møde, som hylder de demokratiske værdier, og man skal ikke skræmme befolkningen unødigt. Den balancekunst er nok den største udfordring,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Blandt de bornholmske borgere er der også bekymring for, om stemningen i Allinge vil blive mere anspændt. Det siger chefredaktør på Bornholms Tidende, Søren Christensen, til Berlingske Nyhedsbureau.

»Folk er rigtigt bekymrede for, at folkemødeånden kommer under pres. Tidligere har det været sådan på Folkemødet, at man har kunnet møde politikerne på gaden. Kan man stadigvæk det, hvis der kommer det her kæmpe sikkerhedsopbud? Det er folk rigtigt nervøse for,« siger han.

Arrangørerne af Folkemødet modtog tilmeldingen fra Danskernes Parti i går. Mandag oplyses det, om den kan godkendes.