Venstre villig til at kigge på udgangsforbud for mindreårige asylansøgere

DF og S vil have et »helt eller delvist udgangsforbud for asylansøgere under 18 år«. Venstre er villig til at diskutere forslaget.

På Center Sandholm er der en særlig afdeling for uledsagede mindreårige asylansøgere, der har såkaldt »gadeorienteret adfærd«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Skipper

Venstre vil ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at indføre udgangsforbud for mindreårige asylansøgere.

Sådan lyder meldingen fra udlændingeordfører Mads Fuglede (V), efter at Dansk Folkeparti (DF) og Socialdemokratiet (S) har efterlyst bedre muligheder for at tilbageholde uledsagede børn og unge på asylcentre, hvis de udviser »gadeorienteret adfærd«.

Mads Fuglede vil dog ikke give DF og S et umiddelbart håndslag på et udgangsforbud. Men Venstre er, som Mads Fuglede udtrykker det, »villig til at snakke om det«.

DF fremsatte i foråret med støtte fra S et beslutningsforslag om »et helt eller delvist udgangsforbud for asylansøgere under 18 år«.

Et ønske, der ifølge S-udlændingeordfører Mattias Tesfaye blot er blevet forstærket, efter at Berlingske har beskrevet, hvordan drenge fra Marokko på helt ned til 13-årsalderen tilsyneladende uhindret har kunnet forlade asylcentre aften og nat for at begå indbrud.

Mads Fuglede understreger, at han først vil kende problemets omfang, før han vil tage stilling til, om Venstre mener, at reglerne skal ændres.

Som det er i dag, er det svært at tilbageholde mindreårige asylansøgere under 18 år på centrene, med mindre de begår kriminalitet så mange gange, at de bliver overført til bosteder eller lukkede institutioner.

De pågældende børn og unge opholder sig i dag enten på Røde Kors' Center Sandholm eller på et kommunalt asylcenter i Tønder. Ingen af stederne har personalet hjemmel til fysisk at tilbageholde mindreårige.

»Vi skal lige have helt styr på tallene, sådan må det være. Men når vi er blevet klogere på dem, så kan det meget vel være, at tidspunktet er kommet til at se på, om vi gør tilstrækkeligt, og om der er brug for lovgivning, så det er muligt at indføre udgangsforbud ved lov,« siger han.

Nordsjællands Politi siger til Berlingske, at de »i hvert fald et par gange om ugen« er i kontakt med uledsagede mindreårige?

»Vi skal have en tilbagemelding på, hvor stort problemet er,« siger Mads Fuglede.

Du kan jo spørge ministeren, om hun vil undersøge det?

»Ja, ja, men hende snakker jeg nu jævnligt med,« siger han om sin partifælle og integrations- og udlændingeminister, Inger Støjberg:

»Men jeg er helt enig. Viser der sig at være noget at komme efter, skal vi have stoppet det så hurtigt som muligt.«