Venstre vil også hjælpe afrikanske flygtninge lokalt

Dagen efter at Venstre trak en »Afrika-manipuleret« udgave af en socialdemokratisk plakat tilbage, erkender partiet, at det snarere er pengene end budskabet, der adskiller V og S med hensyn til afrikansk nærhjælp.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagen efter at danskerne lørdag aften under et stort DR-show havde indsamlet næsten 80 mio. kr. til hjemløse børn i bl.a. Afrika, offentliggjorde Venstres pressetjeneste en manipuleret udgave af en socialdemokratisk plakat på de sociale medier.

På den digitale plakat var ordet  »Velfærd« i Socialdemokratiets slogan »Velfærd først« streget ud til fordel for ordet »Afrika«.

Venstre valgte imidlertid at trække sin provokation tilbage efter få timer, idet den blev mødt af omfattende kritik fra medlemmer af oppositionen.

Men hvor langt står S og V i virkeligheden fra hinanden, når det handler om nærhjælp til flygtninge i Afrika?

Mandag kl. 11 offentliggør Socialdemokratiet et asyludspil, der bl.a. ventes at have fokus på at kunne sende spontane asylansøgere ved de danske grænser direkte til et danskdrevet modtagecenter i eksempelvis Nordafrika.

I Venstre har Bertel Haarder i en kommentar på Altinget for nylig argumenteret for »Marshallhjælp til Afrika«, og på Facebook skrev han 26. januar, at »Mette Frederiksen kopierer mit forslag«.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, fastslår over for Berlingske, at hans parti »ønsker at  hjælpe så meget som muligt i nærområderne, og det er også den måde vi omlægger vores støtte på.«

Han tilføjer imidlertid, at »det ikke var pointen med vores Facebookopslag. Det var i stedet at stille det modsatte spørgsmål: Hvor skal pengene komme fra, når Socialdemokratiet taler om et milliardløft til nærområderne.«

Er det budskab ikke svært at afkode blot ved at erstatte ordet velfærd med Afrika?

»Jo, og det tog vi så erkendelsen af og trak opslaget tilbage inden for ret få timer.«

Men er I ikke på mange måder på linje med S i spørgsmålet om hjælp til flygtninge i nærområderne?

»Hvis vi ser bort fra pengene, jamen så er Socialdemokratiet enig med os om meget af det, vi har sat i søen. Men kernen er, at de taler om at fordoble støtten til nærområderne og vil bruge milliarder af flere penge til formålet. Man kan ikke bare hive pengene op fra et stort pengetræ, som ikke findes.«

Berlingske forsøgt at få en kommentar fra Bertel Haarder.