Venstre vil have læger til at tage ansvar

Først hed de kontaktpersoner, så kom forløbskoordinatoren. Nu skal alle have en »patientansvarlig læge«, foreslår Venstre. Og denne gang skal det virke. Men det tager tid.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intentionerne fejlede intet, da den tidligere VK-regering med kræftaftalen tilbage i 2007 besluttede, at alle patienter skulle have en fast kontaktperson gennem hele deres behandlingsforløb.

Eller da regeringen få år efter indførte en forløbskoordinator til patienter med svære kræftsygdomme eller hjerteproblemer. For det er svært at navigere i behandlingsjunglen. Og det er utrygt, når man ikke ved, hvem man skal henvende sig til.

Det har bare ikke virket, erkender Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.

»Vi må nok indse, at det fungerer på papiret, men ikke i praksis, og det er selvfølgelig ikke godt nok. Selv om det er os, der har indført ordningen, er vi åbne over for at justere eller droppe den del, der handler om kontaktpersoner. Der er ikke grund til at frede noget, som ikke fungerer.«

I en rundspørge til Berlingskes Mediepanel svarer langt størstedelen af dem, der har været i behandling på sygehusene, at de aldrig har hørt om en forløbskoordinator og de, der er blevet tilbudt en, kunne aldrig komme i kontakt med vedkommende.

På mange hospitaler bliver funktionen også primært brugt »bag kulisserne« til at sikre sammenhængende forløb og ikke som en egentlig guide, man kan tage i hånden gennem behandlingsforløbet.

Har hospitalerne misforstået ideen bag ordningerne?

»Både og. Formålet med kontaktpersonordningen var i hvert fald ikke at indføre en person bag kulisserne, men en man kan komme i kontakt med. Jeg tror vist, at forløbskoordinatorordningen fungerer bedre. Men jeg er enig i, at vi ikke har opnået det, som intentionen var.«

Derfor foreslår Venstre nu i en række landsdækkende annoncer op til valgkampen, at alle i stedet skal have en »patientansvarlig læge«, der sikrer, at ingen patienter tabes mellem to stole.

»Der er alt for mange, der føler sig som kastebolde og ikke ved, hvem der kan svare på deres spørgsmål. Formålet er at minimere svigt i overgangene og sikre, at ansvaret er placeret hos én læge – også når man rykker rundt mellem afdelinger.«

Det lyder lidt som gammel vin på nye flasker. Hvad får dig til at tro, at problemerne bliver bedre løst med en »patientansvarlig læge« end en »kontaktperson« eller »forløbskoordinator«?

»Forskellen er, at vi nu også vil samle ansvaret, så den enkelte læge også tager ansvar. Men jeg er godt klar over, at det ikke bliver løst med et fingerknips. Det kræver et kulturskifte på hospitalerne.«