Venstre vil genåbne ambassade i Irak

Både af økonomiske grunde og for at bekæmpe migration skal Danmark igen have en ambassade i det olierige Irak. Det mener Venstre, der om nødvendigt vil lukke en ambassade i Europa for at finde pengene.

Der er lidt for enhver smag på Haraj-markedet i den irakiske hovedstad, Bagdad, hvor Venstre vil opgradere Danmarks diplomatiske tilstedeværelse ved at genetablere den danske ambassade i byen. Foto: Thaier Al-Sudani/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På vegne af sit parti lancerer Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, nu et forslag om at genåbne Danmarks ambassade i Irak.

»Danmark har været med i kampen mod Islamisk Stat i Irak næsten fra starten, og den ser ud til at lykkes rigtigt godt. Vi giver rigtigt mange millioner af kroner til genopbygning af Irak, og Danmark er vellidt dernede. Nu skal vi høste fordelene – også økonomisk – og derfor foreslår vi i Venstre, at Danmark genåbner sin ambassade i hovedstaden, Bagdad,« siger Michael Aastrup Jensen til Berlingske.

Ambassaden blev lukket i 2012 med den begrundelse, at den ikke var nødvendig for at varetage Danmarks interesser globalt.

Men det argument holder ikke i 2017, mener Michael Aastrup Jensen.

»Efter at IS er blevet jaget på porten, er Irak klar til en ny start,« påpeger V-ordføreren.

»Vi skal være til stede i Irak, hvis vi vil have del i de investeringer, der kommer i forbindelse med genopbygningen. Irak er verdens fjerdestørste olieeksportør med en produktion på 4,5 mio. tønder om dagen. Det betyder, at landet har enorme indtægter, samtidig med at der er et massivt behov for investeringer inden for bl.a. infrastruktur,« forklarer han.

Andre ambassader må »neddrosles«

Desuden vil en dansk ambassade kunne styrke indsatsen mod migranter og flygtninge, mener han.

»Både i forhold til at kunne få afviste asylansøgere sendt tilbage, men også i forhold til på den længere bane måske at kunne få etableret nogle modtagelseslejre i Irak,« siger Michael Aaastrup Jensen, der håber, at regeringspartnerne i Liberal Alliance og hos de Konservative vil tage vel imod forslaget.

En dansk ambassade i Bagdad – og det generalkonsulat, som Venstre samtidig vil åbne i det kurdiske Nordirak – skal finansieres ved at spare noget andet væk i Udenrigsministeriets budget, foreslår Venstre.

»Jeg har fuld forståelse for, at vi ikke skal ud at finde nye penge. Men skiftende regeringer støttet af os har neddroslet gamle historiske ambassader eksempelvis i EU-landene, og det er sådan, at jeg vil finansiere en opgradering i Irak. Men du får mig ikke til at nævne det konkrete EU-land, hvor Danmark efter vores mening kan undvære en ambassade,« siger Michael Aastrup Jensen.